חשש גזל

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 03/08/16 11:26 כח בתמוז התשעו

שאלה

תוכן השאלה:

צהרים טובים הרב

השאלה שלי עוסקת על צד הגזל ואשמח לתשובה מפורטת עד כמה שהרב יכול

אני לתמיד ישיבה שמתעסק במוזיקה בעיקר רציתי לשאול אותך מספר שאלות השאלה הראשונה היא האם האנטרנט נחשב כמקום הפקר או לא?

מה השימוש המותר בתוכני האינטרט כוונתי היא האם מותר לי להוריד קובצים ללא חשש גזל? האם אני מוריד משהו שדורש תשלום ומשלם עליו אך מעלה אותו לאנטרנט בידיעה שאני רוצה שכולם יהנו ממנו בחינם (אני אישית כביכול קניתי לכולם)

האם אני יכול להוריד מוזיקה ולעסוק במכר מחוץ לאנטרנט כלומר אני מוריד קריוקי ועובד בזה ולוקח לערב 100 שקל על שירים הורדתי..

האם מותר לי להוריד תוכנה חסרה בחינם ( ולהוריד כל התוספים הנפרד וליצור תוכנה מלאה)

צפייה בסרטים המובנים באנטרנט או העלאת סרטים לאנטרנט.

אשמח לתשובה מפורטת ולמקורות מאיפה לומדים את זה הרי היום ראיתי שנושא זה בקושי מבואר והכל למדים מחשש גזל וכל מיני הקישים אשמח לתשובה מהרב עד שהיכן הרב יכול לבאר לי את הנושא. תודה רבה

תשובה

שלום
א. למיטב ידיעתי, לרוב הפוסקים, האינטרנט אינו מקום הפקר.
ב. כאשר מורידים קובץ בתשלום, או בחינם אם זה מותר, צריך לנהוג לפי התנאים של מי שממנו הורדת. מסתבר, שמי שגובה תשלום על הורדה, לא מוכן שיעלו את זה לאינטרנט. וזו פגיעה בו ובפרנסתו.
ג. כנ"ל לגבי קריוקי. כשמשמיעים ברבים יצירה שיש לה זכויות יוצרים, צריך לשלם על כך. בארץ זה בדרך כלל דרך אקו"ם.
ד. דבר שניתן להורדה בחינם, ומי שיצר את זה מרשה, אז אפשר. אם זה ממישהו שעשה את זה באיסור, אז לא.
ה. צפייה והעלאה של סרטים תלויה בזכויות יוצרים.
ו. אני ממליץ לעיין בתשובות הרבות שיש באתר 'ישיבה', וכן כאן ב'כיפה'.