נפילה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/08/16 10:22 כח בתמוז התשעו

שאלה

שלום רב,

אתמול בבוקר נתתי צדקה של 3 מטבעות לאחד האנשים שעוברים ברחוב.

ובערב נפלתי בחדר מדרגות-נפילה מאוד חזקה וכואבת בראש ובגב תחתון-

אבל ברוך השם יכולה ללכת ולשבת אומנם עם כאב .

מבקשת לדעת האם חייבת במקרה הזה ברכת הגומל, או שניתן להסתפק

איזה פרק תהילים או מה ניתן לעשות? כי אני לא כ"כ רוצה ברכת הגומל בבית כנסת או בפני 10 אנשים.

האם יש קשר בהכרח בין צדקה לנפילה ללא שום שבר?

אני אישה שמאמינה, מתפללת , מברכת, אך בכל זאת קיבלתי עונש משמים.- לא מצליחה להבין איפה חטאתי כדי לנסות לתקן.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

חיוב ברכת הגומל: "כל אדם שניצול מסכנת נפשות צריך לברך 'הגומל'. למשל, אדם שניצול מתאונת דרכים שיש בה סכנת חיים צריך לברך 'הגומל'. וכן מי שתקפוהו שודדים להכותו וניצול יברך הגומל. וכן מי שניצול משריפה, או נפל מסולם, או שירו לעברו והחטיאו, או שהכישו נחש וניצול, כל אלה ודומיהם יברכו 'הגומל'".
מתוך תשובה של הרב מלמד
http://www.yeshiva.org.il/midrash/1680

הואיל ואין לך שברים ולא חבלות פנימיות - תודה לא-ל, יש מקום שלא לראות בנפילה זו אירוע של סכנת נפשות. אבל אם את מרגישה שהיתה לך סכנת נפשות, תברכי הגומל.

בשאלת הקשר שבין הצדקה והנפילה...
אני מכיר אנשים הרבה יותר צדיקים מאיתנו: האר"י הקדוש, הרמח"ל ורבי נחמן, שלא זכו להגיע לגיל ארבעים.
אני בטוח שקיצור ימיהם לא היה עונש אלא גזירה נעלמת מהבנתנו.
כאשר קורים לך דברים קשים את צריכה תחילה לעשות חשבון נפש, אם מצאת חטאים - יש לעשות תשובה.
אם לא מצאת חטאים חמורים - תדעי שזו גזרת שמים, ייסורים של אהבה. תמצאי דרך להרבות אהבה ויראת שמים דווקא מתוך חשבון הנפש שאת עורכת עם עצמך.

לסיכום: ייסורים באים לרומם אותנו למקום יותר גבוה - או כשנעשה תשובה על חטאינו או שנמצא דרך אחרת לגדול ולצמוח מתוך הייסורים.