כתיבת ספר חול

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 01/08/16 14:53 כו בתמוז התשעו

שאלה

שלום לכבוד הרב,

אני עבדתי על ספר מלא זמן הייתה לי עלילה סבוכה ורקומה ל-7 ספרים , כל מי ששמע את הסיפור , החמיא לי רבות , זאת הייתה עבודה קשה של שנתיים שבמהלכם כל פעם עלה עוד ועוד רעיון , העלילה מבוססת על המיתולוגיה היוונית .

לפני מספר חודשים , שאלתי את כבוד הרב ברוך אפרתי האם זה מותר לכתוב עלילה המבוססת על המיתולוגיה היוונית, וזאת הייתה תשובתו.

https://www.kipa.co.il/ask/show/325152-כתיבת-ספר-פנטזיה-רומנטי-שאני-מוציאה-בארה''ב

אחרי מספר חודשים מאז ,עד להיום הספקתי לכתוב כבר חלק נכבד של הספר הראשון מתוך הסידרה של 7 ספרים שהיו בנויים הייטב.

תכננתי את כל עתידי על הסדרת ספרים הזאת.

אבל אז כשהתחלתי ממש לכתוב את הספר ממילה למילה הרגשתי חרטה וכאב , כאילו אני עושה נזק עצום שלא יהיה אפשר לכפר עליו אחר כך - וזה משום לא מגאות לב , זכיתי בכישרון מאוד מבורך מאת ה' , בכתיבה , ואני ממש כמו בגדתי בו - כי כתבתי ספר המבוסס על המיתולוגיה היוונית, וזה עורר בי בחילה ועצרתי מיד את הכתיבה , כי לא יכולתי לעשות את זה לאבא שבשמים שבחר דווקא בי בכישרון כזה , ובמקום להיטיב איתו אני בוגדת בו בעזרת מה שהוא נתן לי.

אז היום אחרי שאני כבר הפסקתי את הספר לא לפני יותר ממספר ספור של ימים , ויש לי חסימה של רעיונות כי כל הזמן אני ישר חושבת על הספר שעמלתי זמן רב במשך שנתיים להיווצרו.

אני החלטתי לכתוב ספר המבוסס על דמיוני,אך ביחד עם זאת נאחז בעולם הזה גם , ומדבר על הרפתקאה , ומה שאני רוצה כבודו,

זה ליצור ספר שכמו שהרב ברוך אפרתי הציע לי , שבהתחלה יהיה לדמות ספקות אמוניות , ועם הזמן וההרפתקאות הפנטזיות שהוא עובר הוא רואה בברור את קיומו של האל יתברך , ושל הטוב שלו , וכן הבחירה בין טוב לרע .

וכאן אני צריכה את עזרתך כבודו.

אני רוצה כמה שיותר הספר יעשה טוב בעולם במיוחד אחרי שכל הרבנים אומרים לי שאין מספיק ספרי חול שמכניסים רוח בקוראים , ושומרים על שפה נקיה.

אני אשמח לעצותך איזה עניינים כדאי לי להכניס?

ממה להיזהר בכתיבה?

ועוד , אמרתי שהספר הוא ספר פנטזיה,אז האם מותר לי לכתוב על קוסמים ומכשפות?

דבר נוסף,הדמויות בספר לא יהודיות , אבל אני לא יכתוב על כנסיות או חגים נוצרים , אלא רק נגיד שהם התפללו לפני האוכל,האם מותר?

וכל עצה , הערה והארה תתקבל בהמון שמחה והערכה.

כמו שאתה רואה גם כתיבת שא

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כתיבה ספרותית אמתית צריכה לבוא מ-'בפנים'.
היצירה מביאה לידי ביטוי את עולמו של היוצר.

אולי ספר לבני הנעורים יכול להיות מתוכנן ולהתאים להשפעות שמבקשים לחנך ולהשפיע, ספר אמתי לא מתחיל בתכנון אלא בהוצאת עולמות פנימיים לרשות הרבים.

נראה לי שכך קרה בספר הראשון שלך - עד שהתברר לך שאת מתרחקת מהקב"ה...

אם את חפצה לכתוב בדרך שתביא תיקון רוחני וחברתי לעולם, את צריכה להתחיל תיקון כזה עם עצמך.
תקראי ספרות שורשית, תלמדי השקפה ואמונה יהודית.
מתוך עולם יהודי עשיר שיתפתח ברוחך תבוא גם יצירה שתכבד עולם זה.

ממליץ לך לקרא סיפורים ממקורות עבריים ולהעמיק בהם: תנ"ך; אגדות חז"ל; סיפורים עתיקים (יש אוסף גדול אצל בן יחזקאל); סיפורים חסידיים; סופרים מושרשים במסורת (עגנון; סבתו).

בהצלחה