זקן בשלושת השבועות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/07/16 21:38 כד בתמוז התשעו

שאלה

שבוע טוב,

אני חייל חדש יחסית בבסיס שלי ולא הודיעו לי שבתקופת בין המצרים צריך להוציא פטור מסויים כדי לקיים את ההלכות.

האם אסור להתגלח ולהסתפר גם כשאני חייל ואין לי פטור?

ואם אסור מה עליי לעשות כדי לכפר על כך?אם לא אציג פטור ואגיע עם זקן אקבל דוח והעונש יהיה חמור

אשמח לתשובה במהירות האפשרית

תשובה

בס"ד
שלום רב,

המנהג שלא להתגלח מי"ז בתמוז הוא לא לכל העדות. רוב הספרדים מתגלחים.
לכן היום תתגלח כדי לא להתסבך.
אבל תדאג עוד היום להוציא פטור לשאר הימים:
תגש למפקדים שלך ותבקש לקבל את הפטור.
לחילופין תפנה לרבנות הצבאית ותבקש מהם יעוץ.

הצבא מכיר בכך שחייל דתי יגדל זקן בתקופה זו. אני מצטט לך מתוך פקודות הצבא: איגרת ראש ענף המשטר והמשמעת
שינוי מדיניות צה"ל בנושא גידול זקנים (עדכון הק"א 33-05-01)
אדר תשס"ט-מרץ 2009

יב. גילוח בחגים ובמועדים :
חייל המקיים אורח חיים דתי,שאינו מגדל זקן בשגרה - רשאי לגדל זקן במועדים הר"מ ובכפוף לאישור מפקד יחידה בדרגת רס"ן לפחות:

א.חוה"מ פסח וסוכות - ט"ז בתשרי-כ"ג בתשרי, ט"ז בניסן – כ"ב בניסן.
ב. ימי ספירת העומר – מיום ראשון של חג הפסח (ט"ו בניסן) ועד חג השבועות (ז' בסיוון), פרט ליום העצמאות שבו מותר לגלח את הזקן. על אף זאת, רב צבאי רשאי לאשר בכתב בתקופה זו לחייל המקיים אורח חיים דתי, לגלח את זקנו בהתאם למנהג אבותיו.
ג. ימי בין המצרים – בין י"ז בתמוז ל-י' באב, או בימים שבין א' באב ל-י' באב.
דברי הסבר לאמור בהק"א:
• חייל שמקיים אורח חיים דתי ומוכר ככזה ביחידה ואינו מגדל זקן בשגרה יוכל לנהוג את מנהגי ההלכה בנושא גידול זקנים במועדים המפורטים להלן, חייל שאינו מקיים אורח חיים דת בשגרה לא יוכל לנהוג מנהגים אלו,החייל יצטייד באישור לגדל זקן-נספח ט'- המצורף לאיגרת זו.