כהן ונישואים

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 28/07/16 18:33 כב בתמוז התשעו

שאלה

אני כהן.

התברר לי שכאשר הוריה של אימי עלו לארץ הם היו נשואים פקטיבית לאנשים אחרים לצורך העלייה לארץ, הם הכירו לפני קום המדינה וגרו בקיבוץ בהתאם למה שהיה אז נפוץ לא התחתנו דרך הרבנות (גם לא הייתה אז רבנות)

כאשר הוריי התחתנו בערך ב1965 הרבנות כן חיתנה אותם (ייתכן שהסבא והסבתא זכרונם לברכה הצהירו שכן נישאו לפי דת משה אולם מתחקיר שעשיתי אין ספק שהם לא נישאו וגם אין להם כתובה.

בנוסף לכך אני יודע שבסוף שנות ה70 ולאור חששה של סבתי שתהיה לילדים/ נכדים בעיה היא ביקשה ממזכיר הקיבוץ להוציא מסמך שאומר שהם חיו כזוג נשוי.

האם העובדה שהוריה של אימי לא נישאו כדת משה הופכת את הנישואים של הורי (אבא שלי כהן) לכאלו שהם אסורים לכהן ?

האם אני עדיין כהן ועדיין יש עליי את המגבלות שלכהן ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה

א. אני מתייחס רק לפרטים שכתבת, כל שינוי קל בפרטים יכול לשנות את ההלכה.
ב. הורי אמך אפילו שנגדיר שלא היו נשואים (למרות שיש מציאות שכיוון שהם חיו כאיש ואשה וילדים, א"כ הם נחשבים כנשואים). בכו"א בתם (אמך) איננה פסולה לכהונה.
ג. אני מתייחס לנישואין הפקטיביים כאילו לא היו כלל, אלא א"כ הפרטים שונים והייתה חתונה כדין.
ד. מכיוון שכך אמך מותרת לאביך הכהן, ואתה כהן לכל דבר.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי