צניעות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/07/16 13:21 כא בתמוז התשעו

שאלה

שלום הרב מצטער שאני שואל פעמיים אבל אני צריך שתסביר לי כמה דברים בענייני צניעות :

איך התורה מתירה בכל מיני מצבים לראות נשים באופן מאוד לא צנוע כמו:

אשה סוטה,מלקות באישה שאין שום הבדל בין איש לאישה, שמואל בדק באמתיה,סקילה, נגעים ועוד....

בכל אלה ועוד מתירה התורה לראות נשים במצבים לא צנועים ומאידך מבקשים ממנו לשמור את העניים

אני יודע שלכל עניין שהזכרתי יש הסבר הגיוני שאין הרהור וכו' אבל בכל זאת על ראיית הערווה כיצד התירו ובכלל אני מכיר הלכה שנוגדת גם את עניין ההרהור לגבי אישה המניקה את בנה בפני זרים הבן איש חי פוסק שבשעת הדחק מותר וכן ראיתי פירוש על זה שאומר שלזמן קצר מאוד מותר זה נשמע לא הגיוני וכן בכל המקרים שהבאתי לעיל על כמה מהם יש פירוש שאין הרהור אבל אם אומר את האמת לא נראה לי שמשהו כיום יראה אישה מניקה את בנה אפילו לזמן של שתי שניות ולא יהרהר וכן לגבי סוטה ונסקלת ומלקות אני לא יודע איך אדם שעשוי מבשר ודם לא יהרהר?

אשמח אם הרב יבהיר לי את העניין...תודה ומחילה שאני גוזל מזמנך...

תשובה

שלום וברכה

השאלה היא באמת שאלה טובה.
התשובה היא כנראה זו: כמו הרבה מצבים, יש ערכים מתנגשים. הדוגמה הטובה ביותר היא האיסור לראות נשים במצב לא צנוע והחובה להציל נפשות. ואכן, הגמרא אומרת כי אם אדם רואה בחורה טובעת והוא לא מציל אותה בגלל צניעות – הוא חסיד שוטה.
אנחנו מוצאים את עצמנו הרבה פעמים בהתנגשות הלכות, וצריך להכריע.
על כן, אם יש צורך – הדבר מותר.
ואם לא – הדבר אסור.
הדבר נכון גם לגבי הנקה. הוא לא פסק שמותר לגבר להסתכל על האישה המניקה. הוא פסק שאם התינוק רעב, וההתלבטות היא בין שמירה על הצניעות ובין הזנה של התינוק – זכויות התינוק מצדיקות הנקה גם בפני גברים.
ואכן, מוטל על האדם, לדוגמה, ללא ללכת לראות סוטה וכדו', אלא רק לעוסקים בדבר.

כל טוב והרבה שמחה