משנה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/06/16 18:58 כג בסיון התשעו

שאלה

הרב אני יודע שללמוד משנה זה חשוב אבל איני יודע למה?

כי מהמשנה לא לומדים את ההלכה, כי הרי בהלכה יש דינים שונים לגמרי מהמשנה, אז למה לבזבז את הזמן במקום ללמוד הלכה ללמוד משנה?

תודה רבה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אתה מקבל את ההתחלה ואת הסוף ואתה שואל אותי מדוע צריך את האמצע?
התחלה = תורה שבכתב, עליה חוזרים כל שנה ושנה במסגרת פרשת השבוע.
הסוף = קיום ההלכה. כדי לדעת כיצד לקיים את ההלכה מובן שחייבים ללמוד הלכה.
האמצע = התורה שבעל פה, המסורת ההסברים שנתנו חכמים לקיום התורה שבכתב.

התושב"ע מחברת בין התורה שבכתב ובין ההלכה.
כך הגיעו מהפסוק "ודברת בם... ובשכבך ובקומך" להלכה שיש לקרוא קריאת שמע בבקר ובערב. כדי להבין זאת צריך ללמוד משנה.
המשנה היא הבסיס לכל התורה שבעל פה - כל המקורות לפסקי הלכה שלא כתובים בפרוש בתורה.
מה המקור למוקצה בשבת? מניין לנו שפיקוח נפש דוחה שבת?
מה המקור לשלש תפילות ביום? מניין לנו שצריך להתפלל בלחש ובעמידה.
מה המקור לעריכת קידושין? ומה המקור למתן גט?
כל הדברים הרחבים הללו הם הלכות פסוקות, אבל אין פסוקים בתורה שבהם ההלכות הללו כתובות.
הדרך להכיר ולדעת את הסיבות לכל ההלכות הללו היא בלימוד משנה בפרט ותושב"ע בכלל.
בהצלחה!