השלמת תפילה כדי לעמוד בזמן בנץ

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 05/05/16 06:24 כז בניסן התשעו

שאלה

"****** אבי 05/05, שאלה 384 ******

שלום כבוד הרב,

בתפילת שחרית אני מתחיל מסיפור העקדה עד הודו, ואז ממשיך מהודו.

להלן שאלתי.

1. במידה והיה לי יום מיוחד שקמתי מאוחר יותר מאיזה סיבה, האם ניתן להתחיל את התפילה מהודו (כדי להספיק לנץ) ולאחר סיום התפילה (לאחר עלינו לשבח) להשלים את הקטע מסיפור העקדה עד הודו?

2. אם התשובה לסעיף 1 היא שאפשר, האם מותר לעשות כך לכתחילה? (ולא רק שאני אנוס שקמתי מאוחר)

3. במידה והתשובה ל1 או 2 חיוביות, האם הקטע שניתן לקרוא בדיעבד הוא עד הודו, או שאפילו אפשר להשלים את הקטע מהודו עד יוצר אור למשל. ובכלל איזה קטעים ניתן להשלים בדיעבד אחרי התפילה כדי לעמוד בתפילת 18 בנץ? (אשמח להתייחסות בתשובה ללכתחילה ולבדיעבד)"

תשובה

שלום
1. כן
2. חלקי התפילה נקבעו בסדר מסויים, ולכן לכתחילה יש להתפלל לפי הסדר.
3. כפי שמבואר בשלחן ערוך, בסימן נ"ב סעיף א' - אפשר לדלג על רוב פסוקי דזמרא (או כולם לפי השיטות השונות) לצורך תפילה בציבור. וכך הדבר נכון גם לצורך תפילה בנץ. עיין שם כדי להבין מה סדר העדיפות מבחינת הדילוג, כלומר, על מה יחליט לדלג קודם בהתאם לזמן שיש לו.