אמירת קדיש

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 01/05/16 14:02 כג בניסן התשעו

שאלה

לרב שלום

אני נמצא בשנת אבל על אבי ז"ל ומשתדל להקפיד לומר קדיש ולעבור לפני התיבה שלוש פעמים ביום.

לצערי, לפני זמן מה, נפטר בטרם עת חבר שלי שלא היה דתי ושאינו בא מבית דתי, אין לו ילדים שיאמרו עליו קדיש ולא ברור לי אם מישהו מבני המשפחה מקפיד לומר עליו קדיש ביום יום.

1. בהנחה ואין מי שאומר על החבר קדיש, האם אני יכול (בתיאום עם משפחתו) לומר על החבר קדיש במקביל לאמירת הקדיש על אבי ז"ל?

2. אמירת הקדיש על החבר "תגרור" אותי לומר קדיש בפועל מעבר ל - 11 חודש שעליי לומר על אבי ז"ל. האם יכולה אולי להיות פה בעיה מצד של מראית עין?

בתודה מראש.

תשובה

1. אתה יכול לומר גם על החבר קדיש וזו מצווה גדולה מאוד.
2. אני מציע שבחודש הי"ב של אביך, תאמר רק קדיש דרבנן ('על ישראל') ולאחר מכן תאמר על החבר כפי רצונך (אתה לא חייב לומר עליו את כל הקדישים).
המקום ינחם אתכם בתוך שאר אבלי ציון וירושלים