ברכת שים שלום

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 05/04/16 20:25 כו באדר ב'

שאלה

שלום כבוד הרב , בברכת שים שלום בני עדות אשכנז אומרים את הצירוף "תורת חיים " , בני עדות המזרח מפרידים בין שני המילים , תורה וחיים . ארצה לדעת מה הוא ההבדל בין שני הגישות ובמה זה מתבטא . ואם יש דרך הנחשבת טובה יותר.

תשובה

שלום

התורה היא החיים עצמם, לכולי עלמא, שנאמר 'כי היא חייכם'.
מאן דאמר תורת חיים, כוונתו תורה שהיא חיים. מאן דאמר תורה וחיים, כוונתו תורה שהיא שורש החיים הנגלים.
וכן אהבת חסד וכו'- לכו"ע יש לאהוב חסד, ולכו"ע באור פניו נתן לנו אהבה לכשעצמה וחסד לכשעצמו. השאלה היא בדגשים.

יש לנהוג כפי עדתך ולא לשנות שום אות, שכל הנוסחים יסודם בהררי קודש.

כל טוב