אמירת אמן בברכת תתקבל בשחרית של פסח

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 05/04/16 05:11 כו באדר ב'

שאלה

******אבי 05/04******

שלום כבוד הרב, להלן שאלתי.

בספר ההלכות ""הבית היהודי"" בהלכות פסח נאמר בנושא תפילת שחרית של פסח, שלאחר חזרת הש""ץ גומרים את ההלל ויש לענות אמן של ברכות באמצע ההלל, אבל אמן של תתקבל אין לענות (ולא ברוך הוא וברוך שמו), מאש""כ בהלל של ר""ח אפשר לענות אמן של תתקבל ג""כ הואיל ואין אנו מברכים עליו.

השאלה שלי היא,

1. האם ""תתקבל"" הכוונה למשפט בקדיש של ""תתקבל צלותנא ובעותנא וכו'"" או לכל הקדיש שנקרא קדיש תתקבל.

2. מדוע במחזור פסח (גרסת למען שמו באהבה) כתוב ""אמן"" בסוף ברכת תתקבל, אם זה לא נדרש?

תשובה

1. הכוונה לעניית אמן על המשפט הזה ("תתקבל צלותהון וכו'"). לעומת אמן על 'יהא שמיה וכו'", ועל "דאמירן בעלמא".
2. ודאי שנדרש לענות על כך אמן. אבל אדם שנמצא באמצע הלל של פסח ושומע מישהו אומר קדיש, לא יענה אמן על "תתקבל וכו'"