הדחת ושטיפת כוסות בפסח

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 31/03/16 05:08 כא באדר ב'

שאלה

******אבי 31/03******

שלום כבוד הרב,

כתוב בהלכות פסח שצריך שטיפה והדחה לכל ארבעת הכוסות.

להלן שאלתי.

אני מנסה להבין את ההלכה כי זה פעם ראשונה שאנחנו נעשה סדר כמו שצריך.

1. האם הכוונה שטיפה מבחוץ והדחה מבפנים?

2. האם ישר אחרי שתיית כל כוס, מבצעים את ההדחה והשטיפה של הכוס? אם לא, מתי?

3. האם כל בני המשפחה קמים מהשולחן כדי לשוטף ולהדיח את הכוס שלהם, כל אחד את כוסו?

4. במידה ואני מכין מראש 4 כוסות לאדם, האם לא צריך בעצם לשטוף ולהדיח את הכוסות? אם הדבר אכן כך, מדוע צריך לשטוף ולהדיח 4 כוסות ולא רק את ה3 הראשונות? שהרי את האחרון אין מה להדיח ולשטוף כי לא תהיה כוס חמישית.

5. האם פעולת הדחה אינה אסורה ביום טוב / שבת?

תשובה

1. כן. כלומר מבפנים צריך שטיפה טובה, שיהיה נקי. צריך לדעת שנחלקו הפוסקים האם בכל מקרה צריך לעשות כך לכל אחת מהכוסות, או שמא החיוב הוא רק אם הכוס מלוכלכת, אבל אם לא, אין חובה. לכן אם הכוס מלוכלכת לשטוף טוב. אם נקיה, ראוי שיעשה כן, אך אין זו חובה גמורה.
2. לפני שמוזגים
3. לא חייבים לקום. אבל בהתאם למה שכתנו לעיל, במקרים שצריך, לדאוג שתהיה שטופה.
4. הכוונה היא לשטוף לפני שמוזגים שותים ולא אחרי.
5. השטיפה צריכה להיות בהתאם להלכות שבת הרגילים, כלומר, לא עם כרית שטיפה שנסחטת, אלא עם מה שמכונה סקוטש שבת