כללי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/03/16 23:16 יב באדר ב'

שאלה

כבוד הרב שלום רב!

אנחנו מאמינים שה' שומע תפילה שנאמרת בכל מקום, בכל שפה ובכל צורת דיבור. זאת אומרת הוא מבין את כוונת הלב. אז אם כך, אז למה צריכים ללכת ל'קברי צדיקים', 'כותל' או כל מקום אחר, הרי הוא שומע תפילה גם בבית. אז אולי הנסיעה היא מיותרת... וכנ"ל לגבי הבקשה. הרי הוא יודע מה חסר לנו ולמה אנחנו חפצים, אז למה לבקש? להתפלל בכללי - כן, אבל למה לבקש ולפרט - הרי זה לא חדש לו. האם המטרה היא שכשאנחנו אומרים את הבעיה - נהייה לנו יותר קל, כמו פסיכולוג?

תודה מראש והמשך יום טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

כתבת דברים של טעם, יש מקום לבקש בקשה כללית ביותר ר"י אלבו (ספר העיקרים, מאמר רביעי פרק כד) רואה זאת כתפילה הראויה ביותר:
"רבש"ע! עשה רצונך בשמים ממעל,
ותן נחת רוח ליראיך מתחת,
והטוב בעיניך עשה.
... אמר: והטוב בעיניך עשה, כלומר, ובכל דבר שאני מתפלל לפניך אל תפן לדברי ולא לבקשתי לעשות מה שלבי חפץ או מה שאני שואל, שפעמים הרבה אני מבקש ומתפלל על דבר שהוא רע לי, לפי שאני מדמה וחושב שהוא טוב, ואתה הוא היודע יותר ממני אם הדבר ההוא טוב אלי או רע, ועל כן אתה תבחר ולא אני, עשה מה שאתה יודע שהוא טוב
וזהו הטוב בעיניך עשה, לא מה שהוא טוב בעיני".

תפילה בקברי צדיקים ומקומות קדושים נועדה להשפיע על האיש מהתפלל ולא על הקב"ה. להביא את המתפלל לתפילה זכה ביותר.
הכתל שונה מאלו. לכתל יש ערך של מקדש, הוא מיוחד לתפילה משתי סיבות:
א. מקום השראת שכינה בארץ.
ב. במקדש מתחברות כל תפילות ישראל לתפילה אחד גדולה.

נזכה שיתקבלו תפילותינו ברצון!