לשון הרע

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/03/16 00:03 יב באדר ב'

שאלה

כבוד הרב שלום רב!

אחד הסעיפים של הלכות 'לשון הרע' לא כל כך מובן לי ואשמח לקבל הסבר. כתוב שאין על האדם להזכיר את עברו או את עבר חברו, לדוגמא אין להזכיר לחבר שפעם הוא גנב למרות שהחזיר את החפץ או למרות ששילם את הנזק וישב בכלא. אך למה אסור להזכיר את העבר במטרה לרומם את ההווה? לדוגמא להשוות בצניעות. לא במטרה לצחוק על העבר, אלא במטרה לרומם ולשבח את העכשיו. אותה השאלה לגבי תמונות ישנות או דעות ישנות... הרי השתנינו ודעותינו השתנו, אז למה אי אפשר לרומם את הההווה ביחס לעבר ולא במטרה לצחוק ולזלזל בעבר

תודה מראש והמשך יום טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

וודאי את צודקת. אפשר להזכיר עבר כדי לרומם אדם וכדי לשבח אותו (כאשר הכוונה אמתית!) בבחינת הערכה כלפי ההתקדמות שלו וכד'...
בתנאי שאנחנו בטוחים שהוא לא יפגע מזה והדבר יהיה בוודאי לרוחו (אם מדובר על דברים שנאמרים בפני ציבור צריך להתייעץ אתו מראש שלא נגיעה ל-'מלבין פני חבורו ברבים').