מדוע נוסח התפילה כיום לא משתנה לעברית מודרנית בלבד?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/03/16 10:06 כד באדר א'

שאלה

מדוע נוסח התפילה לא משתנה כיום לעברית מודרנית?

א. האם חז"ל רצו שנוסח הסידור יישאר קבוע לאורך דורות בשפה המקראית והארמית? מה ההוכחות לכך? או שזה פשוט התאים לזמנם? האם כיום אפשר לשנות את נוסח סידור התפילה? מדוע אם כן הרב עובדיה זצ"ל לא שינה לנוסח אחיד וקל יותר? לא מובן לי.

ב. האם כיום לפי הרבנים נדרש שינוי לנוסח סידור בעברית המודרנית בלבד? להבנה נכונה של משמעות המילים לתפילה.

ג. האם כיום לפי הרבנים לא נדרש שינוי לנוסח סידור שיוספו לו ביאורים בעברית מודרנית אחרי כל קטע בשפה שונה- מקראית/ארמית. להבנה נכונה של משמעות המילים לתפילה.

ד. אשמח לשמוע שם של נוסח סידור שמבאר את כל משמעויות המילים בתפילה לאחר כל קטע וקטע בשפה שונה (מקראית, ארמית).

תשובה

בס"ד
שלום רב,

נצח ישראל מתבטא בחיבור שמגשר על אלפי שנים. גאוותנו על כך שאנחנו ממשכים את אבותינו ברצף ובחיבור:
אני מאושר לדבר בשפה של אברהם אבינו ומאושר שבעתיים להתפלל כך במערת המכפלה (כמה אלפי שנים יהודים לא יכלו לזכות לכך).
אני מאושר לומר "מזמור לדוד" או "לדוד מזמור" באותם מלים שהתפלל מלך ישראל לפני אלפי שנים.
חלק מלימוד התורה הוא ללמוד לגשר בין ימינו ובין שפת המקרא ושפת חז"ל, להיות מסוגלים להבין את ישעיהו ואיוב וללמוד משניות וגמרא.
אמנם כדי להקל את החיבור יש הרבה ספרים עם פירושים וביאורים: סידור, תנ"ך, משנה וגמרא.

בבית הכנסת שלנו יש סידור עם ביאור: "רינת ישראל".
יש עוד סידורים אחרים. אתה יכול להכנס לכל חנות ספרים ולמצוא סידורים שונים עם ביאור מילים קשות ואף פירושים מעמיקים יותר.