לא תרצח

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 04/03/16 09:16 כד באדר א'

שאלה

שלום לכב' הרב,

רציתי לשאול לגבי הדיבר "לא תרצח". אף על פי שנראה כי זה ברור יש בכל זאת כן מקרים בהלכה שבהם יש היתר לרצוח מישהו.

האם הרב יכול לפרט לי אותם ולהסביר מדוע הם עוקפים את הדיבר השישי ונותנים רשות למישהו לרצוח?

לדוג' מקרים ששמעתי הם גואל הדם שמחפש נקמה, מישהו שמורד במלך בשר ודם וכו'

תודה מראש!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אם אדם מבקש להרוג מישהו מתוך איבה או חשבון פרטי כלשהו, נאסר עליו לעשות כך - משום "לא תרצח".

עונש מוות על פי חוק ובתוך משפט, שניתן על עבירות חמורות, איננו היתר ל- 'לא תרצח' מפני שהדבר לא נעשה מתוך נקמה פרטית אלא כתגובה על פשעי הנאשם:
גואל הדם פועל על פי ההלכה מפני שהוא מעניש את מי שרצח קרוב משפחה שלו.
כך גם מורד במלכות נענש מפני שהוא הורס את הסדר החברתי, על כך עונשו מוות.

כל עונשי מיתה שבתורה נעשים כתגובה על מעשים חמורים ביותר שפעלו האשמים (עבודה זרה, גילוי עריות, חילול שבת וכד') אין כאן היתר ל- 'לא תרצח', יש כאן עונש שהביאו הנאשמים על עצמם במעשים נוראים שהם עשו.