כרטיס תרומת איברים

חדשות כיפה הרב דוד לוי 04/03/16 00:20 כד באדר א'

שאלה

ערב טוב,

רציתי לשאול לדעת הרב בנושא שמעסיק אותי כבר זמן רב..

האם הרב שמע על כרטיס בלבבי?זהו כרטיס לתרומת איברים בפיקוח הלכתי(לפי מה שהבנתי הפיקוח הוא על מועד ניתוק המכונות)השאלה שלי היא האם חתימה על כרטיס כזה מותרת מבחינת ההלכה ?ומה עם בעיית ההיגיון ?

הרי אנחנו מתפללים כל יום לתחיית המתים ,אז איך יכול להיות שיש דתיים שחותמים על כרטיס כזה בידיעה שהם מוותרים על איבר שכאשר(בעז"ה) יקומו בתחיית המתים הם ירגישו בחסרונו ?

האם הם יכולים להסתמך על הנס שהם יקומו בריאים ושלמים ?

וכאן נפתחת בעיה חדשה מכיוון שלא מסתמכים על הנס..

*וווהלוואי שלא נגיע לניסיון הזה,לא אנחנו ולא אף אחד מעמ"י!!*

אשמח לתשובה,תודה מראש וסליחה על הנושא הקשה.

תשובה

שלום לך ותזכה למצוות,

ביחס לשאלותיך (ברשותך אענה מהסוף להתחלה):

1. אין סומכים על הנס - זו חובתנו בחיים.
לכן אנו הולכים עובדים לפרנסתנו והולכים לרופא וכך צווה אדם הראשון כבר בגן עדן [לעובדה] ולא רק לשמרה.

2. בתחיית המתים יקומו כולם בריאים ושלמים.
א. כך גם לגבי כל מי שנפגע בחייו או חלילה חייל שאיבד איבר.
ב. אולי זכות הצלת נפשות בזכות גופו תווסף לזכויותיו בתחית המתים.
ג. כל הגוף של כל אדם נרקב בקבר ונותרות רק עצמות ולפי חכמים בהמשך רק עצם ה'לוז', ממנה נברא מחדש כל גוף האדם.

3. כל גדולי רבני דורנו מכל החוגים סבורים שמצוה גדולה לקחת אברים מגוף של מת כדי להציל חיים של אדם אחר.
הגוף, אחרי המות, סיים את תפקידו בעולם, והצלת נפשות היא מצווה גדולה.
הרבנים המתנגדים אינם מתנגדים לעקרון אלא הם אינם מוכנים לסמוך על הרופאים בענין זה, וחלקם סובר שהגדרת 'מות' ברפואה מוקדמת להגדרת 'מות' בהלכה.

4. כרטיס בלבבי נוסד על ידי רבנים בעיקר הפוסקים כרבנים הראשיים, והרבנות הראשית בראשות הרב מרדכי אליהו והרב אברהם שפירא כבר הכריעו שמוות גזע המוח הוא מוות לכל דבר וענין.
כמותם סוברים רבנים גדולים אחרים.
הפיקוח הרבני שנדרש על ידי בעלי כרטיס זה - הוא כדי לוודא שהפעולות הרפואיות שרופאים עושים כדי לבדוק אם האדם אכן מת - נעשות על ידם לפי הוראות הרבנות הראשית.

5. סיכום -[מצווה וחובה לאפשר שימוש באברים של אדם מת] שכאשר אדם מת בתאונה וכד'. (כל הענין נודע למאות בודדות של אנשים שנפטרים מן העולם בדרך מסוימת).

6. [הערות]
לענ"ד אין שום סיבה לא לשאול את המשפחה ולא את האדם בחייו.- זו חובה להציל חיים.
הסיבה שמבקשים כרטיסים או את הסכמת המשפחה היא בגלל שמדינת ישראל איננה פועלת לפי ההלכה וזו הדרך היחידה לגרום לרופאים לפעול בענין זה ע"פ הוראות הרבנות הראשית.
להבהרה - אין זה ענין רפואי כיון שמדובר אך ורק באדם שהרפואה קבעה כבר את מותו ואין שום דרך לרפאותו וממילא היא קבעה שהיא סיימה את תפקידה באדם זה.

בברכה ובהצלחה
דוד לוי
להרחבה ניתן להתקשר אלי הביתה 098987548