כתובה שיש בה טעות בתאריך

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 29/02/16 12:40 כ באדר א'

שאלה

לרב שלום וברכה מעיר הקודש צפת.בשבוע שעבר התעוררה אצלינו בכולל שאלה בנוגע לכשרות של כתובה מאוחרת דהיינו שהזמן שכתוב בכתובה הוא מאוחר . מה דינה של כתובה זו?

רון אקריש צפת

תשובה

ב"ה

שלום.

כתובה שיש בה סתירה בתאריך והתאריך הוא זמן מאוחר למשל חופה שנערכה ביום שלישי והתאריך אמור להיות[ ג] באדר וכתבו בכתובה יום שלישי[ יג] באדר - כתובה זו פסולה ומיד באופן דחוף צריך לעשות כתובה נוספת שנקראת "כתובה שאישתכח בה טעותא" .

המקור לזה הוא בפירוש "שבעת הנרות" שמסביב לתשב"ץ שכתב שכתובה כזו היא פסולה מפני שהאישה איננה יכולה לגבות במקרה של גירושין שהרי עוד לא הגיע התאריך המאוחר . ואז ממילא כל תוקף הכתובה התרוקן ממשמעותו שהרי חז"ל תקנו כתובה על מנת ש"לא תהיה קלה בעיניו להוציאה " ועוד ממילא כיוון שכך הרי שהם חיים יחד ללא כתובה ובתלמוד הבבלי מסכת בבא קמא דף פט נאמר "
"אסור לאדם שישהא את אשתו אפילו שעה אחת בלא כתובה."
ובכך הוא חלק על התשב"ץ שכתב בתשובה בסימן תנ"ז בקצר שכתובה כזו כשרה .
וכיוון שיש בדבר זה מחלוקת ראוי לעשות כתובה חדשה ואפשר לקחת עדים אחרים ולאו דווקא את העדים שהיו בחופה.

מזל טוב,

עוזיאל אליהו,

.