"מִזְבַּח הַזָּהָב" לעומת "מִזְבֵּחַ הַחִיצוֹן"

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 22/02/16 14:50 יג באדר א'

שאלה

בתפילה במשנת הזבחים נאמר: ""אֵיזֶהוּ מְקוֹמָן שֶׁל זְבָחִים, קָדְשֵׁי קָדָשִׁים שְׁחִיטָתָן בַּצָּפוֹן. פָּר וְשָׂעִיר שֶׁל יוֹם הַכִּפּוּרִים שְׁחִיטָתָן בַּצָּפוֹן, וְקִבּוּל דָּמָן בִּכְלִי שָׁרֵת בַּצָּפוֹן, וְדָמָן טָעוּן הַזָּיָה עַל בֵּין הַבַּדִּים, וְעַל הַפָּרֹכֶת, וְעַל מִזְבַּח הַזָּהָב. מַתָּנָה אַחַת מֵהֶן מְעַכָּבֶת. שִׁירֵי הַדָּם הָיָה שׁוֹפֵךְ עַל יְסוֹד מַעֲרָבִי שֶׁל מִזְבֵּחַ הַחִיצוֹן, אִם לֹא נָתַן לֹא עִכֵּב:"".

1. למה יש הבדל בהיגוי בין ""מִזְבַּח הַזָּהָב"" לבין ""מִזְבֵּחַ הַחִיצוֹן"" - שהרי באות ב' יש ניקוד ""פתח"" מצד אחד, וניקוד ""צירי"" מצד שני.

2. האם מדובר על שני מילים שונים במשמעותן?

תשובה

שלום

א. הראשון נסמך, דהיינו הצמד הוא שם המזבח, ולפיכך בפתח כנסמך. השני תיאור מקום בלבד, ולכן מזבח מנוקד כרגיל.
ב. שניהם מזבחות, אלא שזה פנימי לזה, באחד קרבנות ובשני קטורת.

כל טוב