במלאכת מוחק

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/01/16 12:49 טו בשבט התשעו

שאלה

נאמר במלאכת מוחק שאסור בשבת למחוק אם כוונתו לטובת ציוד או כתיבה מחדש.

האם זה אומר שאם אני מוחק שלא מדעת לכתוב מחדש, אפילו לא ביום חול בהמשך, זה תקין?

לדוגמא אם היתה הערה שכתבתי על הסידור ואני רוצה למחוקה כי היא לא רלוונטית יותר.

ביום חול אתה ראשי למחוק דברים שכתבת.

האיסור הוא למחוק בשבת.

ביום חול מותר למחוק כל דבר מלבד שמו של הקב""ה.

מלאכת מוחק קשורה לשבת ודווקא שם נאמר שאסור למחוק ""אם כוונתו לטובת ציור או כתיבה מחדש"", כלומר אני מבין שאין איסור בשבת למחוק שאין ברצונך לכתוב מחדש. ברור שעדיף לשים סייגים ולא למחוק בכלל, אבל מעיקר הדין אני מבין שזה מותר, האם אני מבין נכון?"

תשובה

בס"ד
שלום רב,

במלאכות שבת יש שלשה מושגים, לא שניים:
1. חייב
2. פטור - אבל אסור,
3. מותר.

לא כל מה שלא חייב (כמו מחיקה שלא על מנת לכתוב) מותר בשבת.
מחיקה, גם שלא על מנת לכתוב, אסורה בשבת ויש עוד דברים רבים שאמנם לא חייבים עליהם אבל הם אסורים בשבת.