וידוי ונפילת אפים בסיום מסכת

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 25/01/16 12:35 טו בשבט התשעו

שאלה

קראתי הלכה שאומרת כך ""קהל שסיימו מסכת, ועושים סעודת סיום מסכת סמוך למנחה, פטורים מלומר וידוי ונפילת אפים במנחה"".

שאלה: אם עשיתי סעודת סיום מסכת, וחצי שעה אחרי זה נסעתי לבית הכנסת להתפלל מנחה ושם הקהל לא קשור לסיום המסכת ולכן הם כן מתפללים וידוי ונפילת אפיים:

א. האם עלי להגיד לקהל שסיימתי מסכת וכולם פטורים מוידוי ונפילת אפים אף שאינם סיימו איתי את המסכת?

ב. האם עלי פשוט לחכות להם עד שיסיימו וידוי ונפילת אפים ואז להמשיך איתם יחדיו כאשר הם סיימו את הוידוי ונפילת אפים?

ג. האם ההלכה רלוונטית רק שהקהל שסיים את המסכת מתפלל יחדיו מנחה, ולכן במקרה שתיארתי עלי להתפלל וידוי ונפילת אפים יחד עם הקהל האחר שאינו סיים את המסכת?

תשובה

שלום

א. לא, ויאמרו תחנון
ב. כן, על אף שיש דעה לומר תחנון גם בסיום מסכת, אך אפשר לנהוג לעצמך כפי שכתבת
ג. הפטורים הם הנמצאים בשמחת הסיום ושומעים אותו, אך כאמור יש שאינם פוטרים אפי' בכה"ג

כל טוב