הלבנת פנים

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 07/01/16 17:06 כו בטבת התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב

יש לי מספר שאלות בנוגע להלבנת פנים

1) אם אדם מלבין פני חברו ברבים ובדיעבד אותו אדם לא נפגע כלל האם זו עדיין עבירה?

2) ידוע לי שעל מנת לכפר על הלבנת פני אדם ברבים צריך להתנצל בפני אותו אדם ברבים גם כן, אז שאלתי היא אם אני התנצלתי בפני אדם ביחידות והוא אומר שהוא סולח לגמרי ומדבריו ניכר שבאמת סלח האם זה תופס?

3) שמעתי שאדם שהלבין פני חברו ברבים ה' יחזיר לו באותה במטבעה ויסדר שאותו אדם יולבן גם ברבים אז מכאן נובעות 2 שאלות:

א. האם עצם ההלבנה שחווית בעצמך מכפרת על העוון שעשית לחבריך?

ב. אם באמת כך המצב אז לדבר אין סוף, כלומר אם אותו אדם שהלבין יולבן גם כן אז מכך נובע שגם אותו אדם שהלבין בפעם השנייה יולבן בעצמו וכן הלאה... אז מכך מגיעים למצב שלשום אדם מישראל לא יהיה חלק לעולם הבא?

תשובה

שלום

א. זו עבירה
ב. לא מספיק, עד שיודיע ברבים שטעה במה שאמר עליו ומבקש סליחתו
ג. גם אם הלבינו פני המלבין, עליו לבקש סליחה ולא די במה שהולבנו פני עצמו
ד. מגלגלין חובה על ידי חייב

כל טוב