גניבה/גזל מתחת לגיל מצוות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 05/01/16 02:18 כד בטבת התשעו

שאלה

בס"ד

אני בתהליך של חזרה בתשובה אני באמת מנסה לחשוב איזה אנשים גזלתי בעברי..

1. אני זוכר שכשהייתי בגן לקחתי ספר והוא נשאר אצלי לא החזרתי אותו בוודאות כמעט 100% אני זוכר שאפילו פני כמה שנים ראיתי אותו. היום אני לא מוצא אותו גם לא יודע אפילו איפה לחפש.. וגם אני זוכר שלקחתי ספר מהבית ספר שלי ואני לא יודע איפה הוא בכלל יכול להיות.. האם אני צריך להשיב את הספרים למרות שזה קרה לפני שהייתי בגיל 13? ואם כן האם מספיק לי ללכת לאותו מקום ולבקש מהם מחילה על כך וזהו בלי איזה החזר אם הם לא יגידו לי שצריך החזר?

2. אני זוכר שפעם כתפתי פרי מעצים בגינות לא ידעתי שזה גניבה למרות שהעץ בתוך בית של מישהו כי זה היה נראה לי דבר שטותי רק היום אני מבין שדין פרוטה כדין מאה האם אני יכול לשאר פשוט איזה גינה זו היתה וללכת לבקש סליחה מאותו בעל בית ואם זה באמת הוא והוא יסלח בלי תשלום זה מספיק? תודה רבה רבה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

כל בקשת סליחה היא מועלת, ואם הם מוחלים אין בעיה.
כמו כן אם אין מקום להכיר היכן וממי היה המעשה כדאי לתת צדקה לצרכי רבים באותו המקום.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ