שמיטה וכשרות

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 30/12/15 22:57 יח בטבת התשעו

שאלה

שלום רב,

קודם כל אני רוצה להודות על כך שאתם עונים לכל כך הרבה שאלות!

אני גדלתי בבית חילוני ולפני מספר חודשים התחלתי להתקרב ליהדות, לקרוא הלכות ומנהגים ולנסות לבצע אותם.

השאלות שלי הם:

1. יש לנו מספר עצי פרי בגינה, ואף פעם לא הקפדנו בבית על תרומות ושמיטה. כלומר אני לא יודע מה בדיוק עשו בגינה בשנת השמיטה האחרונה למשל. האם מותר לי לאכול מהפירות? כמו כן האם פירות שנקטפו מהעץ בגינה כמו תפוזים ולימונים ניתנים לאכילה ללא חשש של כשרות?

2. לא מקפידים בביתי על הפרדת כלים לבשר ולחלב, אך אני משתדל לאכול רק מכלי זכוכית וקורנינג (שהבנתי שדינם כדין כלי זכוכית). האם מותר לי לשתות מכוסות זכוכית גם בארוחה בשרית וגם בארוחה חלבית אם שטפו אותם היטב?

3. לגבי סכום ממתכת, האם אסור תמיד לאכול בהם אם לא מפרידים? גם עם מאכלי פרווה? (לפעמים אני אוכל עם סכום חד פעמי אבל אני חושב זה לא מעשי לטווח הארוך).

4. שאלה שלא קשורה - לפעמים אני רואה שכשכותבים מילים המכילות שני י' ברצף שמים קו מעליהם. האם זו חובה? ובהקלדה במחשב גם?

תודה רבה מראש!

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. אנחנו פוסקים שאפילו עץ שעשו בו מלאכות אסורות אין חובה לעקרו ומותר לאכול את פירותיו (אלא א"כ ניטע בשביעית). על כן אתה יכול לאכול מהפירות. התפוזים והלמונים כעת יש לאכלם בקדושת שביעית, דהיינו אכילה רגילה לא ללעשות פעולות יוצאות דופן (לימון - לנקוי בגדים או פנים וכדו') רק אכילה רגילה. כדאי את שאריות הפרי להניח בתוך שקית ניילון או נייר ולהניח בפח. כמו כן הפרות הקדושים צריכים להיות מופקים לכל אחד שיוכל לאכול מהם.
2. בשתיה קרה אין בעיה כלל. בשתיה חמה בני אשכנז משתדלים להחמיר ובני ספרד רובם מקילים.
3. במאכלים קרים אפשר להקל, בחמים יש להקפיד. כמו כן גם לגבי שאלה 2-3, יש להשתדל לטבול את הכלים (סכו"ם וזכוכית).
4. שני יודין יש שנהגו לעשות מקף או הפסק שלא יראה כשם ד'. וכן שלא ימחק שם השם. עדיף לכתוב במקום שם השם את האות ד'.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ