פרדס

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/12/15 08:36 ט בטבת התשעו

שאלה

"10346# ידוע שבלימוד התנ""ך יש 4 רבדים: פשט, דרש רמז וסוד.

שאלות:

1. איך ניתן להשיג את כל הרבדים? למשל, האם יש ספר של פשט, ספר של דרש וכו' או האם מדובר לפי פרשינים, כגון רש""י זה פשט, מלבים זה .. וכן הלאה.

2. מה דרך הלימוד הנכונה? קודם ללמוד את כל התורה בפשט, אח""כ בדרש וכן הנלאה? או ללמוד פרק, פרק בתורה, כאשר לכל פרק ללמוד בסדר הזה: פשט, דרש, רמז וסוד, ואז לעבור לפרק הבא?

אני לומד עצמאית ולכן חשוב לי לדעת מה הכלים העמודים לרשותי ללימוד ארבעת רבדים אלו.

"

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הלימוד הנכון של התורה שבכתב הוא בעזרת פרשני הפשט: רש"י, רמב"ן, אבן עזרא וכיו"ב.

הדרש שייך לתורה שבע"פ - וודאי צריך ללמוד את הדרש כלימוד משנה וגמרא, וכן כלימוד מדרשים (מדרש רבה - תנחומא וכד').

סוד אי אפשר ללמוד לבד - לכך צריך להצטרף לחבורה שלומדת אצל רב שמלמד סוד.

הרמז איננו נלמד בפני עצמו - הוא מעין תבלין בדרשות ובשיעורים.

לא נכון ולא ראוי ללמוד רק עצמאית.
חשוב מאוד לשמוע תורה מפי מלמדיה, לא לגשת אליה תמיד אך ורק באופן עצמאי - הדבר עלול להצמיח תקלות מביכות.