לימוד זוגי לקראת חתונה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 17/12/15 09:48 ה בטבת התשעו

שאלה

שלום כבוד הרב

(מצטער עם הקטגוריה לא נכונה לשאלה)

חברתי שתחיה ואנוכי החלטנו זה מכבר בשעה טובה להתחתן.

אחד הדברים שדיברנו עליהם, זה שחסר לנו אלמנט של לימוד רוחני משותף.

אמנם השיח בינינו אמוני ותורני, אך עדיין אנחנו רוצים עוגן רוחני בדמות חברותא קטנה וקבועה פעם בשבוע שתלווה אותנו גם לאחר החתונה בעז"ה.

אמנם נכתבו לא מעט ספרים בענייני זוגיות בשנים האחרונות, אבל אנחנו מחפשים משהו קצת יותר אותנטי, מספרי המהר"ל/הרב קוק/הרב סולובייצ'יק/רמח"ל וכד', כזה שיש לו נגיעה לזוגיות בינינו, אבל הוא עוסק גם הרבה באמונה (בכלליות).

עקב כך נשמח להמלצה מהרב לשניים שלושה ספרים שנוכל לבחור מתוכם.

אם זה רלוונטי, לי יש רק ישיבתי (הסדר), אך היא לא למדה במסגרת מסודרת, למרות שזה לא ממש מפריע מבחינת יכולת ההבנה שלה או משהו.

ב. אמנם טרם התחלתי הדרכת חתנים, אך אשמח גם להמלצה לספר הלכות בנושא טהרת המשפחה, שאפשר גם ללמוד ממנו לפני החתונה, שרלוונטי לדעת הספרדים והרב עובדיה יוסף שאנו נוהגים כמותו.

אלא אם בעצם השאלה, חשפתי אות בורותי בנושא, ואז אשמח גם לטיפה סדר איך ללמוד אותו ולהעמיק בו מעבר להדרכת החתנים.

תודה רבה!

תשובה

שלום וברכה

ראשית, שיהיה בשעה טובה ומוצלחת. זכו להקים בית נאמן, שמח ובריא, קדוש וטהור בישראל.
לימוד תורני משותף הוא אכן מהלך נפלא לחיזוק הברית המשולשת שבין איש אישה וריבונו של עולם המשרה שכינתו ביניהם. הוא עצמו מהווה מעין "שידוך", שכן לא כל מה שמתאים לזוג זה מתאים לזוג אחר.
איני מכיר ספר טוב שמתאים לכולם. יש את ספרו של הרב סולובייצי'ק "איש וביתו" ואם זה מתאים לכם זה נפלא – רק לזכור שיש בו הרבה מאוד קטעים פילוסופיים מסובכים; ספרו של הרב שג"ר "רעים האהובים" מוצא מסילות ללב זוגות מסוימים; ובוודאי שאפשר שקוראי התשובות יוסיפו עוד ספרים שנגעו בהם ובזוגיותם, ואפרסם את הדברים בתגובות לשאלתכם.

יש לי הצעה קצת מיוחדת בשבילכם.
לימוד בדרך המתחדשת של בית המדרש להתחדשות, לימוד יחף, שעיקרו שיח שלכם והעמקה שלכם, ולאוו דווקא ריבוי טקסטים.
קחו את ספר האגדה של ביאליק, בערך "איש ואישה", בציטוטים הרלוונטיים של נישואין, הקמת בית וכדו'.
ולמדו אותו בדרך הזו:
א. אחד מכם קורא את הפיסקה. פעמיים.
ב. השני מתבקש לשקף את מה שכתוב בפיסקה. הקורא מדייק אותו, שם לב למה שהוא הוסיף ולא כתוב בפיסקה, ומה שכן כתוב בפיסקה וחסר בדבריו.
ג. לשאול ביחד את מרב השאלות על הפיסקה הנלמדת. כמה שיותר שאלות שיש לכם על הדברים - הקשר, תוכן, סגנון, מהות וכדו'.
ד. "לראיין" את מי שאומר את הפיסקה, או את הדמויות המופיעות בו.
ה. לחפש בתוך עצמכם תשובות לשאלות ששאלתם.
ו. לאסוף ולשאול מה ממה שלמדתם מעצב את הזוגיות שלכם.

וכך גם לפתח דברים נוספים, על בסיס חוט השידרה הזה.
אם זה מתאים לכם - נסו. אם לא - חזרו, ונחפש משהו נוסף.

ספר הדרכת החתנים הטוב ביותר שאני מכיר הוא ספרו של הרב אלישיב קנוהל – "איש ואישה". הוא אמנם קרוב משפחה שלי, והספר יצא בהוצאת "צהר", ויש עוד סיבות שאפשר לתלות את חביבותו בעיני, אולם אני באמת חושב שזה הספר המתאים ביותר.

כל טוב, ואשמח להיות שותף עוד בהתכוננותכם ליום בואכם בברית הנישואין.