תיאום בין הש"ץ למתפלל

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/12/15 15:45 ג בטבת התשעו

שאלה

ראיתי שנהוג בתפילות בציבור שיש קטעים קטעים, ולא ממשיכים את הקטע עד שהש"ץ מסיים את הקטע. ורק שהש"ץ מסיים את הקטע כולם ממשיכים לקטע הבא. שמתי לב שמדובר דווקא בקטעים מסויימים כמו בברכות של קריאת שמע.

שאלות:

1. האם יש חובה כלשהי לא להמשיך בקטעים מסויימים בתפילה עם הש"ץ? ואם כן, על אילו קטעים בתפילה מדובר (במיוחד בשחרית)? חשוב לי לציין שהשאלה מתייחסת על כל קטעי התפילה החל מפרשת העקדה בשחרית כיוון שאצלנו תמיד יש מישהו שקורא בקול רם כדי שהציבור יתיישרו אליו, ולא דווקא בקריאת שמע ותפילה העמידה.

2. האם יש בכך בעיה שקוראים במקביל לש"ץ אך שאתה נמצא קדימה ממנו בקריאה? השאלה נשאלת בשני מקרים: א. במקרים שאנחנו באותו קטע קריאה. ב. במקרים שאנחנו לא באותה קטע קריאה, אך לפי שאלה 1 נאמר על קטעים אלו שאין צורך להמתין לש"ץ לסיום הקטע.

3. ממתי נחשב אדם שקורא בציבור לכולם שהוא שליח ציבור? האם רק מ "ישתבח" או מ "הודו" או אפילו מההתחלה מפרשת העקדה וקורבות הוא נחשב שליח ציבור?

4. האם יש הלכות נוספות בעניין זה של תיאום הקריאה בין הש"ץ לבין המתפלל?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

התפילה לכתחילה צריכה להיות עם הציבור מתחילתה ועד סופה.
אם יש הכרח לנטות מהקצב של החזן - צריך להקפיד לענות על הקדיש ועל ברכו עם הציבור.
כמו כן חייבים לעמוד לתפילת עמידה עם הציבור - שאם לא כן לא התפלל תפילה בציבור.
כמו כן צריך להמתין לש"ץ בסוף שלש פרשיות של שמע שהסיום של הש"ץ: 'ד' אלוקיכם אמת' משלים את מספר התיבות לרמ"ח (יש נימוקים נוספים עיין בקישור).

http://www.yeshiva.org.il/ask/4571