אסור להיות זקן! - דבר תורה לי"ט כסלו

חדשות כיפה חברים מקשיבים 30/11/15 17:16 יח בכסלו התשעו

שאלה

[י"ט כסלו] הינו היום בו שוחרר [רבי שניאור זלמן מלאדי, מייסד חב"ד], ממאסרו עקב הלשנות נגד החסידות.

על אף שחסידות חב"ד רואה בזה חג כללי לכל תנועת החסידות, זהו חג חב"די במהותו ונחוג בעיקר על ידם.

אעפ"כ בארצנו הקדושה, תושבי הארץ, חסידים ושאינם, התחברו לחג זה יותר מאשר במקומות אחרים עקב היות ארץ ישראל מסוגלת יותר לעבודת הרגש, שמודגשת מאוד בחסידות. ועוד, משום שתנועת החסידות גילתה את [הצד הנפשי-האישי] של תורת הנסתר, תורה הנבואה, כפי שמסביר [הרב אורי שרקי] בשם [הרב יהודה ליאון אשכנזי].

נלמד מעט חסידות מתורתו של [רבי נחמן מברסלב] (ליקוטי מוהר"ן, תורה רע”ב):

"הַיּוֹם אִם בְּקוֹלוֹ תִשְׁמָעוּ (תְּהִלִּים צ"ה) זֶה [כְּלָל גָּדוֹל בַּעֲבוֹדַת הַשֵּׁם]!

שֶׁלּא יָשִׂים לְנֶגֶד עֵינָיו כִּי אִם אוֹתוֹ הַיּוֹם הֵן בְּעֵסֶק פַּרְנָסָה וְהִצְטָרְכוּתוֹ. צָרִיך שֶׁלּא יַחֲשׁב מִיּוֹם לַחֲבֵרוֹ כַּמּוּבָא בַּסְּפָרִים וְכֵן בַּעֲבוֹדָתוֹ יִתְבָּרַך לא יָשִׂים לְנֶגֶד עֵינָיו כִּי אִם אוֹתוֹ הַיּוֹם וְאוֹתוֹ הַשָּׁעָה.

כִּי כְּשֶׁרוֹצִין לִכָּנֵס בַּעֲבוֹדַת ה' נִדְמֶה לְהָאָדָם כְּאִלּוּ הוּא מַשָּׂא כָּבֵד וְאִי אֶפְשָׁר לוֹ לִשָּׂא מַשָּׂא כָּבֵד כָּזוֹ, אֲבָל כְּשֶׁיַּחֲשׂב שֶׁאֵין לוֹ [רַק אוֹתוֹ הַיּוֹם] לא יִהְיֶה לוֹ מַשָּׂא כְּלָל!

וְגַם שֶׁלּא יִדְחֶה אֶת עַצְמוֹ מִיּוֹם לְיוֹם לֵאמר:

"[מָחָר] אַתְחִיל, מָחָר אֶתְפַּלֵּל בְּכַוָּנָה וּבְכחַ כָּרָאוּי וְכַיּוֹצֵא בָּזֶה בִּשְׁאָר הָעֲבוֹדוֹת" - כִּי אֵין לְאָדָם בְּעוֹלָמוֹ [כִּי אִם אוֹתוֹ הַיּוֹם וְאוֹתוֹ הַשָּׁעָה שֶׁעוֹמֵד בּוֹ].

כִּי [יוֹם הַמָּחֳרָת הוּא עוֹלָם אַחֵר לְגַמְרֵי] - הַיּוֹם אִם בְּקוֹלוֹ תִשְׁמָעוּ, [הַיּוֹם דַּיְקָא (=הכתוב מדגיש את המילה היום)], וְהָבֵן".

תורה זו של רבי נחמן, נחשבת כ[אחת מהתורות הכי בסיסיות], רבי נחמן למעשה מלמדנו כאן [כיצד להילחם בעצלנות בנוגע לחזרה בתשובה].

[רבי נתן], תלמידו המובהק והעורך של כתביו, דיבר על העניין ב"ליקוטי הלכות" (יורה דעה, הלכות בשר בחלב ד'):

"כי באמת אם יסתכל האדם על עצמו היטב, יראה שכל הבלבולים ונפילות וירידות וחלישות הדעת שיש לו, הכול הוא על ידי ריבוי המחשבות מיום שעבר ליום הבא ומשעה לשעה,

ש[רוב העולם הם כזקנים בעיני עצמם,