אבדן רכישה בעבור חבר שטרם שילם

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 27/11/15 13:01 טו בכסלו התשעו

שאלה

שלום רב,

מכר ביקש שארכוש בעבורו שני מעילים בעודי נמצא בחו"ל. הוא ביקש לתת לי כסף בעבור הרכישה, אך משום שלא ידעתי אם אספיק סיכמנו שאני אקנה את המעילים והוא ישלם לי בארץ.

אכן רכשתי את המעילים, ולצערי הרב המזוודה אבדה בדרך לארץ.

השאלה היא האם עליו לשלם לי בעבור המעילים בכל מקרה, או שעלי לספוג את הנזק הכלכלי משום שהוא מעולם לא קיבל את המעילים לידיו.

תודה רבה.

תומר.

תשובה

בס"ד

קלום וברכת ד´

נראה שמעיקר הדין כיוון שהקנייה הייתה עבור ראובן ומשעה שהקונה משך את החפץ, מאותו הזמן החפץ שייך למבקש, והשליח איננו יכול לחזור בו, כיוון שנקנה לצורך המבקש (עיין שו"ע חו"מ סי' קפג סעי' ד). א"כ משעת הקנייה אתה שומר על החפץ עבור המבקש (שהוא הבעלים). מעמדך הוא כשומר חינם, שהוא חייב באונס ופטור בגניבה ואבידה. ועל כן אתה פטור בשבועה, דהיינו עליך להשבע שלא פשעת בשמירה, ומכיוון שאין נשבעים בזמן הזה, על כן יש לעשות פשרה.

בברכת התורה והארץ
והודה הלוי עמיחי
מכון התה והארץ