מלאכת אופה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/11/15 08:43 ל בחשון התשעו

שאלה

10310# בספר אורות ההלכה כתוב במלאכת אופה שמותר לבשל מאכל אם שמים אותו בצד קדרה חמה למשל, אך לא ישירות מול האש. כמו כן מותר לחמם מול אור השמש. יחד עם זאת אסור לחמם באמצעות אבנים שהתחממו מהשמש. מה ההבדל (הסיבה ההלכתית) בין אבנים שהתחממו מהשמש שאסור לבשל דרך לעומת קדרה שהתחממה מהאש וכן מותר לבשל באמצעותה?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

האיסור לבשל מהתורה הוא בחום האש או ב'תולדות האש', היינו בדברים שהתחממו על ידי האש. אבל בחום השמש מותר לבשל, לפיכך, מותר להעמיד ביצה במקום שהשמש לוהטת בו, עד שתתבשל. ועל דברים שהתחממו מהשמש, שנקראים 'תולדות חמה', גזרו חכמים שלא לבשל, משום שחששו שאם יבשלו על מחבת שהתחממה בחום השמש, יטעו לבשל גם על מחבת שהתחממה על האש לאחר שהורידוה מהאש, ויעברו באיסור תורה (שו"ע שיח, ג, מ"ב יז).
מתוך
http://ph.yhb.org.il/01-10-25/