הלוואה תשלום כפול בשמיטה

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 12/10/15 22:11 כט בתשרי התשעו

שאלה

בסוף הקיץ התארחנו בצימר בישוב בגליל ובטעות בעל הצימר גבה מאתנו תשלום כפול (פעם אחת מכרטיס אשראי שנתנו בתור בטחון, ופעם בצ'ק ששילמנו בעת השהייה)

בסוף השנה עשיתי פרוזבול בעיקר בשביל השימוש בבנקים אבל גם בשביל המקרה הנ"ל

כשגילינו זאת הוא הבטיח להשיב את הכסף במהרה במהלך שיחות טלפון והתכתבות ב MAIL אולם טרם עשה זאת. עד שהשבוע לאחר ששלחתי לו הודעה שאני מצטער אולם נאלץ להיפגש בבית משפט הוא שלח הודעה שהוא ממש מתבייש אולם הוא במצב קשה ועיכלו לו את חשבון הבנק והוא ישתדל להשיב את הכסף.

יש לציין שכשהיינו שם (טרם התגלתה הטעות) הוא אמר שבבעלותו שתי וילות בישוב אחת אותה השכרנו והשנייה בא הוא גר – כלומר: גם אם כרגע הוא בקשיי נזילות מבחינת נכסים הוא מחזיק בנכסים שלהערכתי שוויים לפחות פי 4 מערך הדירה שלי (בהערכה זהירה)

יחד עם זאת הרגשתי שאולי יש כאן נסיון אישי לבדוק האם אני מקיים את השמיטה

אולם ידוע שגם מי שטוען שהוא עני צריך לבדוק אותו ואם נותנים צדקה סתם זה לא ממש מועיל

השאלה:

1. האם יש כאן בכלל מקום לשמוט את החוב ?

2. האם זכותי לדרוש ממנו הוכחות לכך שהוא אכן בקשיי נזילות ולא סתם נוכל? אם כן מה נהוג / מותר לבקש?

3. האם ראוי/מותר/אפשר להמיר את החוב בשווה כסף (ארוח חינם בשנה הבאה) ?

בברכה

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. מי שעשה פרוזבול איננו מחוייב בשמיטת כספים, ועל כן אפשר לתבוע את החוב.
ב. על פי סעיף א, אינך חייב לשמט, אבל אם אתה רוצה אין מניעה, אם אתה רוצה לברר הנושא סבוך מאד, כיצד תדע האם אין לו כספים במקומות מסתור וכדו', בית משפט יכול לחייב אותו אבל אתה כאדם פרטי אינך יכול לכפות אותו לגלות את כל המקורות.
ג. אפשר להמיר, אבל קשה לסמוך על כך.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ