יחס לבעלי חיים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/09/15 18:31 טז בתשרי התשעו

שאלה

שלום,

רציתי לשאול שאלה מתוך חוסר ידע -

בקהלת כתוב "ומותר האדם מן הבהמה אין"

מדוע חיי בעלי חיים נחשבים כפחותים מחיי האדם?

מדוע מותר לאכול בעלי חיים?

אם האדם והבהמה שווים לכאורה - מדוע צריך היה להקריב חיות?

אפשר לשאול עוד הרבה שאלות בסגנון הזה, אבל אני מקווה שקו המחשבה הוא ברור - יש סתירה בין הפסוק בקהלת לבין המציאות.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

דרכו של קהלת להציג דעות שונות ולהתמודד אתן.
כאן מציג דעה שאינה דעתו, כדי להשיב עליה בהמשך:
כִּי מִקְרֶה בְנֵי-הָאָדָם וּמִקְרֶה הַבְּהֵמָה וּמִקְרֶה אֶחָד לָהֶם כְּמוֹת זֶה כֵּן מוֹת זֶה וְרוּחַ אֶחָד לַכֹּל וּמוֹתַר הָאָדָם מִן-הַבְּהֵמָה אָיִן כִּי הַכֹּל הָבֶל

בסוף המגילה הוא מציג את דעתו (יב; ז). בהמה היא עפר בלי רוח, לאדם יש רוח והוא שב לאלוקים:
יָשֹׁב הֶעָפָר עַל-הָאָרֶץ, כְּשֶׁהָיָה;
וְהָרוּחַ תָּשׁוּב, אֶל-הָאֱלֹהִים אֲשֶׁר נְתָנָהּ.