אכילת פת וברכה -חידוד תשובה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 19/09/15 22:38 ו בתשרי התשעו

שאלה

שלום לכב' הרב,

רצ"ב שאלתי ותשובתו של כב' הרב:

שלום לכב' הרב,

1. אני מדליק נרות שבת אצלנו בבית. לבקשת אשתי מכיוון שהיא חוששת שילדי (שלפעמים קצת משתובבים) יגרמו לדליקה, אני נוהג בלי נדר להדליק נרות שבת במטבח (הילדים ממעטים להגיע לשם במהלך השבת).

למרות האמור אנו נוהגים לאכול את ארוחת שבת בחדר האוכל.

הבנתי מקריאה בספר "שמירת שבת כהלכתה" שבמצב זה לא נכון לברך. כי מברכים רק על נרות שמדליקים אותם במקום האכילה.

האם זה נכון? ומה כב' הרב מציע לעשות במצב זה.

2. מה שיעור נפח הכוס המינימלי להבדלה?

מהו שיעור השתיה לשיטת כב' הרב?

3. האם ניתן לברך על 2 לחמניות שונות בגודלן? ובעניין זה אשאל (ואני מתנצל שכנראה שוב השאלה נשאלת) מה השיעור המינימלי של לחמניה (סדר גודל של לחמנית נקניקיה סטנדרטית) שיש לאכול ממנה בכדי לצאת לידי חובה בסעודת שבת?

רוב תודות וגמר חתימה טובה

התשובה

שלום וברכה

א. נהגו רבים להדליק לאוו דווקא במקום האכילה המדויק, אלא בבית בו אוכלים, ולברך על כך.

ב. השיעור המקובל הוא 86 סמ"ק. עמנם כתבו אחרונים שבתחומי דאורייתא יש ללכת לשיטה המחמירה.

ג. בוודאי שאפשר לברך על לחם משנה שאינו שווה בגודלו, ולחמניית נקניק היא בוודאי הרבה יותר מכשיעור.

כל טוב

לצורך חידוד התשובה ונוכח העובדה כי לא הבהרתי את עצמי באופן מדויק

להלן מס' שאלות המשך:

1. יש לי כוס קידוש מתכתית עם מחיצת פלסטיק אשר נועדת להרכבה על הכוס וזאת בכדי להכיל את היין הנמזג לכוס וזאת כנראה מתוך כוונה שלא לפגום בטעם היין עם המתכת של הכוס (גם לעיתים יש במתכת קורוזיה כלשהיא אותה איני מעוניין לשתות).

לאחר הרכבת המחיצה נפח הכוס הוא בהערכה גסה בערך 140-160 סמ"ק (אולי מעט פחות). קראתי ששיעור זה הוא מתאים בקידוש האם הוא מתאים גם בהבדלה או שהשיעור נמוך מן השיעור בו מחמירים כאמור בתשובתו של כב' הרב?

2. האם ניתן להרכיב את המחיצה דנן בשבת (המחיצה ניתנת לפרוק בלא קושי רב, עם זאת היא צמודה לכוס וקשה לפרקה באופן בלתי מכוון).

3. לגבי לחמנית הנקניקיה מטעמים דיאטתיים אני משתדל בלי נדר להמעיט באכילת לחם. אודה לכב' הרב על תשובתו, מהו אפוא שיעור חלק הלחמניה אשר באכילתו יוצאים ידי חובת סעודת שבת.

רוב תודות וגמר חתימה טובה

תשובה

שלום וברכה

א. מקובל ששיעור זה הוא כשר גם למחמירים.
ב. אין בניין וסתירה בכלים, ויש עוד שיקולים המתירים את בניית המחיצה הזו בשבת.
ג. יוצאים ידי חובה בערך בשליש לחמניה.

כל טוב ושנה טובה