תפילה לשלום המדינה. קניית סכין מיוחדת לראש השנה

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 31/08/15 11:43 טז באלול התשעה

שאלה

הרב שרלו שלום,

1) מה עונים בסיום תפילה לשלום המדינה? אמן או כמו שכתוב בסידור-אמן סלה?

2) מה עמדתך לגבי מנהג קניית סכין ללא שיניים בערב ראש השנה והשחזתו? המנהג נחשב לסגולה לפרנסה ומבוסס כנראה על הרצון שיהיה לאנשים סכין חדה לפריסת לחם, מבלי לאבד פירורים. השאלה היא, יש לנו כבר סכין. האם כדאי ונכון להמשיך במנהג כסגולה, או שיש בכך משום התרחקות מהמשמעות הפנימית של חודש התשובה אלול ויום שמחת המלכת ה' - ראש השנה?

תודה רבה ושנה טובה

תשובה

שלום וברכה

א. אין בזה הלכות, והכל כמנהג המקום. רבים נוהגים לומר "אמן סלה".
ב. מנהגים אלו הם תלויי הקשר. אם אדם מתרכז בהכנות לראש השנה בנושאים האמיתיים והמהותיים שצריך להתמודד איתם לקראת השנה החדשה, והוא גם אוהב לבטא את העולמות הפנימיים שלו בעזרת מעשים מעין אלה - אדרבא, והדבר טוב ויפה. אך אם אדם לא עוסק בנושאים המהותיים אלא דווקא בקניות סכין, או אם אין הוא חש שום צורך לבטא את הדברים בצורת הסכין - שיימנע, וישקיע את עולמו הפנימי במקום אחר.

הלוא כן ?

כל טוב