שמע ישראל

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/08/15 22:10 יב באלול התשעה

שאלה

כבוד הרב שלום,

שמעתי פעם שיש דברים מסוימים שצריך להתכוון עליהם בקריאת שמע - מה הם הדברים?

האם חייבים ללכת לפי זה?

מה אם זה לא הופך את קריאת שמע למשמעותית יותר אלא רק מעיק?

אם אומרים קריאת שמע של שחרית לפני התפילה בשביל להגיד אותה בזמן, האם עדיין צריך להתכוון כשאומרים את זה מאוחר יותר בתפילה? זאת אומרת, זה כמו קריאת התורה, ולמה שיהיה צריך להתכוון כשקוראים בתורה?

תודה.

תשובה

שלום וברכה

בנושאי כוונה בתפילה ובקריאת שמע, יש רמות שונות של התייחסות.
בקריאת שמע, הרמה הבסיסית היא לכוון לקבל על עצמנו עול מלכות שמיים, ואם לא הייתה כוונה כזו - מלכתחילה ראוי לחזור על הקריאה של הפסוק הראשון ולכוון. ברם, אם אדם סובל מחששות תמידיים שמא לא כיוון כראוי וכדו' - יש להימנע מכך, ולסמוך על הפוסקים הקובעים כי בשל העובדה שאין אנו יודעים לכוון כראוי - אין אנו חוזרים שוב על הקריאה.
רמות גבוהות יותר הן רמות לכתחילה, כגון כוונה מדויקת בפירוש המילים של ההכרזה שמע ישראל, שמלכתחילה ואם הדבר אינו גורם לאדם לסיוט ראוי להתכוון להם, אולם אין חוזרים בגללם על קריאת שמע.

אם קוראים שמע מוקדם יותר בתפילה כדי שלא לעבור את זמן קריאת שמע - אכן זו הקריאה שצריך לכוון בה.

אם קוראים את שמע מאוחר הרבה יותר ביום "כקורא בתורה" לא כקריאה ההלכתית - נראה כי בכל זאת ראוי לכוון, כי לקבלת עול מלכות שמיים (בניגוד לחובת קריאת שמע) אין מגבלות של זמן, והיא תקפה בכל עת.

כל טוב