אחי האטאיסט ואחי הדתי- מה עושים?

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 16/08/15 00:52 א באלול התשעה

שאלה

שבוע טוב,

שמי *- ויש לי שני אחים

הבחור (*-) אטאיסט והאמצעי (**) דתי מאוד.

כל שבת שאחי ** מגיע אלינו לשבת אבא שלי רוצה לעשות זימון אחי **- טוען שאינו רוצה להצטרף לזימון מפני ש** מחלל שבת בפרסיה ואסור לו לעשות איתו זימון.

עדיף שאחי האמצעי יצור סכסוך בין כל המשפחה בגלל שאינו רוצה לעשות זימון?

חוץ מזה הבנתי שאסור לנו לשתות מהקידוש אם אחי האטאיסט נוגע בקידוש?

למה אסור?

תודה על התשובה שיהיה שבוע טוב.

תשובה

שלום

יש מקלים לצרף אדם מחלל שבת בפרהסיא לזימון בימינו. לדעתי הדבר אסור, ובעיקר אם הוא מצהיר על היותו אטאיסט דהיינו שכל העניין הוא כצפצוף הזרזיר בעלמא בעיניו וללא כל משמעות. הלא אין עניין לעשות זימון להכנה לברכה עם אדם שלא מאמין באל שאותו מברכים עוד מעט.

אמנם, סכסוך במשפחה והשפלת אביך גם הם איסורים, ומובילים לסגירת האפשרות שאותו אח רחוק ישוב בעתיד.
במקרה כזה שהדבר גורם לעכירות האהבה ולהתגברות שנאה ומריבה, יש להתיר לאחיך לענות למרות שאין לזה ערך הלכתי, ויסמוך בזה על הדעות המקלות על כל פנים.

אם היין אינו מבושל אסור לשתותו אם אחיך מזג אותו, משום שחז"ל לא רצו קרבה יתירה עם עוברי עבירה.

כל טוב