להזיז את קבר אמא מקבורת סנהדרין לקבורה רגילה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 15/08/15 10:48 ל באב התשעה

שאלה

שלום רב,

אמי נפטרה לפני כארבע שנים ונקברה בקבורת סנהדרין. הדבר מסב לי צער עמוק

וגורם לי לביעותים וחלומות קשים. איני מסוגלת לעלות לקברה. את האזכרות אני עושה בבית הכנסת. אמי קבורה בבית העלמין קריית שאול (בקבורת סנהדרין).

האם אוכל לקבל היתר לקבור את אמי מחדש באופן יותר מכובד בעיר רחובות בה אני מתגוררת היום? כל זאת ללא חילול כבודה חס וחלילה.

אני מוכנה לקנות חלקת קבר במיוחד עבורה.

אמי גדלה בבית דתי באנגליה ואחר כך עלתה ארצה בעקבות הציונות ולכן אני מאמינה

שבתפיסת עולמה בראותה עצמה מעלה כשרוחה מתאחדת עם הבורא;

נחה בשלום על משכבה היה בקרקע באדמה בקבר ישראל.

אני נכה 100 אחוז. יקל עלי מאוד רגשית ופיזית להגיע לקבר באדמה בעיר מגורי.

אני בתה היחידה ואין אדם אחר שיעלה לקברה ויכבד את זכרה.

עדיין אני מודעת לכך שזה תהליך קשה של הלוויה מחודשת אך אני חושבת שזה

יהיה לכבוד זכרה ונשמתה בגן עדן למרות הטלטלה החזקה.

בכבוד רב

תשובה

שלום

הכאב והחשש מובנים, ואני מבקש להשתתף בתחושות ןלאמץ ידייך.

הלכתית קבר סנהדרין כשר, וישנו איסור לפנות מת מקבר אחד למשנהו אלא אם מדובר להעלותו לא"י, או לקבור בן ליד הוריו, או שהקבר הראשון הושחת ואינו בר תיקון, או שהקבר מזיק רבים. ויש בזה עוד כמה פרטי הלכות והגדרות.
על כל פנים, כאן אסור. ויש בזה חרדת הדין לנפטר כשמוציאים אותו, וחשש ניוול. מעשה כזה אינו רצון המת, ואינו כבוד למת.

התחושות צריכות מקום להתבטא, וכדאי שתדברי עליהן עם אדם קרוב אלייך כמה שעות. אך הלכתית אין להזיז את הקבר, ועלייך לעשות תוספת מאמץ לפקוד את הקבר.

החלומות הם שיקוף של הנפש בדורנו, אל תתמקדי בהם אלא הנהיגי את חייך על פי התורה הקדושה ובזה תעלי נשמת אמך בעולם הנשמות.

בבניין ירושלים תנוחמי