ברכה על ריח של בצק

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 12/08/15 12:53 כז באב התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני עושה בצק של פוקצ'ה וזה מריח ממש טוב לטעמי... האם עליי לברך ברכת הריח על זה? אני יודעת שעל שמן זית מברכים ובפוקאצ'ה יש שמן זית.

תודה רבה!!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

להלן דברים של הרב אליעזר מלמד (קישור להלן*):

יש דברים שיש להם ריח טוב, אבל לא זה ייעודם, ולכן גם מי שמריח את ריחם הטוב, כל זמן שלא עשה מעשה כדי להריחם, למרות שהוא נהנה מריחם – אינו רשאי לברך. למשל, העובר ליד פרדס שריחו טוב, כיוון שתכלית הפרדס לגדל פירות, הריח הטוב הנודף ממנו טפל, ואין מברכים עליו. אבל אם יתקרב אל הפרחים כדי להריחם, כיוון שעשה מעשה שהעניק לריח חשיבות, כבר אינו טפל וחובה לברך על הנאתו. וכן העובר ליד שדה שמגדלים בו עצים ועשבים ריחניים כדי לשווקם, וכן הנכנס למפעל שמייצר בשמים, הואיל ובינתיים הם נועדו למטרה מסחרית ולא להנאת ריח, גם הנהנה מריחם לא יברך. אבל אם יתקרב אל הענף הריחני או יקח מן הבשמים כדי להריחם – חייב לברך.

מכאן אנחנו למדים לשאלתך שאין לברך על הבצק מפני שהוא לא נועד לריח אלא לאכילה.
אלא אם כן את מעוניינת ליהנות במיוחד מהריח של הבצק ואת פועלת להריח אותו במיוחד, אז תברכי כמו שראינו בהלכה.

* http://ph.yhb.org.il/10-14-04/