מהי גאווה ולפני עיוור

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 11/08/15 23:19 כו באב התשעה

שאלה

1. שמישהו מחמיא לי על משהו באישיות...מה אני אמורה לעשות שזה לא יקרה לגאווה? (מה שעשיתי כשזה קרה לי - קודם כל זה לא קשור לשום דבר, זה עדיין מבייש ואין לי ממושג מה לעשות באותו הרגע- אמרתי תודה וחייכתי)

2. אני הייתי מעריצה של כמה להקות וקניתי כל מיני דברים שלהם, הדפסתי תמונות, פיתחתי תמונות.. האם מותר לי למכור אותם לאנשים שמעריצים אותם? או שאני צריכה לזרוק הכל?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לדעת שאתה טוב ושווה, שיש לך דברים טובים שאחרים מעריכים בך, זו לא גאווה, זו הערכה עצמית וזה דבר מצוין. אדרבא כשאדם אוהב ומעריך את עצמו זה מסייע לו להתחזק בענווה!

גאווה היא התנשאות על אחרים: לחשוב שאתה שווה יותר וטוב יותר מאחרים.
הרבה פעמים אנשים מתמלאים בענווה מזויפת: הם לא מחשיבים את עצמם אבל עוד פחות מחשיבים את האחרים - זו גאווה מובהקת. הקושי שלנו לפרגן לאחרים ולראות את הטוב אצלם נובע מגאווה כזאת.
ההתרחקות מהגאווה היא בכך שאתה לא משווה לאחרים ולא מעריך את עצמך לעומת...
לכן כשמחמיאים לך תשמחי בכך מאוד וגם תבטאי זאת בתודה ובשמחה. תהפכי את השמחה על המחמאות, לכוח שמחזק את הענווה שלך. תאמרי לעצמך: "יש בי דברים טובים ואני מאוד שמחה על כך, זה נותן לי כוח להעריך דברים טובים שיש באחרים ולשמוח על כך". כך המחמאות יעצימו בך את הענווה שלך.

לעניין מכירת חפצים משומשמים... יש שני עקרונות דומים: לא להכשיל אחרים בעברה (לפני עיוור) ולא להיות שותפים בדבר עברה.
לכן אם החפצים שיש לך נחשבים סתם שטותיים בעיניך - את יכולה למכור לאחרים שרוצים זאת.
אבל אם לחפצים הללו יש השפעה רעה ומזיקה, וודאי אין למכור אותם לאחרים שעלולים להינזק מהם.

עשי חיל!