שאלה בנוגע לרשיון של תוכנות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/07/15 14:17 יד באב התשעה

שאלה

שלום כבוד הרב.

יש לי שתי שאלות:

1. ישנה תוכנה לפיתוח תוכנה מבית Microsoft, שעולה כסף לאחר זמן מסוים. האם מותר לי להשתמש ברשיון (קוד המאפשר גישה לתוכנה גם לאחר הזמן החינמי הקצוב) מאדם שקנה את התוכנה בהליך הוגן והחליט לפרסם את הרשיון שלו? החברה אינה מגבילה את כמות ההשתמשות ברשיון אחד, כך שמספר אנשים יכולים להיות על אותו רשיון.

2. Microsoft מציעה את מערכת ההפעלה החדשה שלה בחינם למחשב בעל מערכת ההפעלה שלה וגם שיהיה זכאי לכך (עומד בדרישות לקבלת המערכת ההפעלה החדשה בחינם). בהנחה שיש לי מחשב אחד שזכאי לכך, האם מותר לי להעתיק את המערכת שלו למחשב אחר כך ששני המחשבים יכילו את המערכת ההפעלה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אני מתפלא שאתה שואל אותי במקום לשאול את הבעלים - חברת Microsoft.
אם הם מרשים לעשות זאת אז מותר ואם הם לא מרשים לעשות זאת אז אסור.
אני גר במושב. חברי החקלאים משתפים אותי בכעס שלהם על זרים שנכנסים למטע אבוקדו או לפרדס ואוספים פרות שנשרו. הם מסבירים שאינם קוטפים מהעץ אלא אוספים מה שכבר ממילא נשר.
מבחינת המגדל זו גניבה לכל דבר - מי אומר שהמגדל לא מתכוון לאסוף פרי שנשר?
אמנם פרי כזה לא ראוי לשיווק, אבל המגדלים אוספים זאת לצרכים ביתיים.
כך בכל עניין ודבר - צריך לשאול את הבעלים ולא להחליט משיקול דעת מה מותר ומה אסור.