הלכות אבלות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 28/06/15 14:44 יא בתמוז התשעה

שאלה

שלום הרב שרלו

1 האם שימת אבן על המצבה בשעת העליה לקבר היא חובה? יש לזה הסבר או שמא בימים בהם לא היו מצבות נהגו לשים גל אבנים ובגלל הארוזיה כל העובר שם אבן?

2 האם יש ברשותי לאסור על ילדיי שלא היו ביחסים טובים, לגשת אל הקבר או לנהוג מנהגי אבלות?

3 האם אני רשאי לאסור בצוואתי לבוא לביקורי ניחומים?

תשובה

שלום וברכה

‏א. אין חובה לשים אבן כזו. זה מנהג יפה, המבטא את פקידת הקבר (ולכן הוא לא שייך דווקא לימים קדומים), אולם מנהגים כאלה אינם מהווים חובה הלכתית, אם כי יפה לנהוג בהם.
‏ב. לא הבנתי מפני מה למנוע בעדם מלבוא או לנהוג מנהגי אבלות. למה להמשיך לסחוב לדורות את המשברים המשפחתיים, ולא להניח להם לאחר מותו של אדם, ולראות בטוב ההמשך המשפחתי - גם אם היו סכסוכים גדולים בחיים עצמם.
‏ג. כיצד יכול אדם לאסור על אנשים שרוצים לנחם את ילדיו ? הצער שלהם אינו שייך לו, וגם המנחמים לא שייכים לו, וממילא הוא לא יכול לעשות זאת.
אני קורא בין השורות כאב גדול. כל עוד הנר דולק כדאי לחפש דרכים מגוונות כדי להשכין שלום במשפחה, ולהביא לטוב בין כולם, וכאמור - לא לסחוב את המשברים המשפחתיים לעולם הבא.

כל טוב ותיקון קשרים.