הגעה לתפילה באיחור בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/06/15 13:00 א בתמוז התשעה

שאלה

שלום,

אני אמא לילדים קטנים ולרוב מגיעה לביה"כ בשבת בסביבות תפילת 18 של שחרית או לקראת קריאת התורה.

שאלתי היא, כיצד עליי להתפלל במצב כזה, מאיפה אני מתחילה ומה החלקים החשובים שעליי להתפלל, בשאיפה להשתלב בתפילה הכללית.

מוסיפה כי אני לא גדלתי בבית דתי ועברית היא לא שפת האם, כך שאני מעט איטית מאחרים ובכל זאת חשוב לי להתפלל בכוונה גם אם זה רק חלק מהתפילה.

תודה מראש!

תשובה

שלום!

על פי ההלכה נשים אינן חייבות בתפילה כגברים, מאחר וזו מצוות עשה שהזמן גרמא. עם זאת, נשים רבות רוצות להתפלל. לכן, במקרה כזה יש לומר ברכות השחר וקריאת שמע, ואח"כ אפשר להשתלב בתפילה (בניגוד לבנים שחייבים בתפילה המלאה).

אכן כפי שכתבת, פסק השולחן ערוך (או"ח א', ד'): "טוב מעט בכוונה מהרבות שלא בכוונה" - כאשר אי אפשר להגיד הרבה בכוונה, עדיף מעט איכותי מהרבה מלל ללא כוונה (וזה מדובר בדברים שאינו מחוייב בהם מן הדין, כגון תחנונים וסליחות או ריבוי המזמורים בפסוקי דזמרה, וכן כאמור תפילת נשים, אבל במה שמחוייב מהדין כמו קריאת שמע, ברכות ועמידה וכדומה לא אמרו את זה, כך נראה לענ"ד מסברא וכן ממה שפסק השו"ע הזה הוא דווקא בסימן א', בהקשר לתחינות שראוי וכדאי להוסיף ואינם מן הדין).

כל טוב ויתקבלו תפילותיך ברצון!

* התשובה ניתנה בידי חתנו של הרב.