ערלה שומיטה

חדשות כיפה רבני כושרות 03/06/15 20:19 טז בסיון התשעה

שאלה

שלום.

הרב הציע לקטוף את הפרחים של עץ עורלה כדי שהם לא יהפכו לפירות, בשביל לא להסתבך עם עניין פירות עורלה. האם מותר לעשות זאת גם השנה, בשנת השמיטה?

תשובה

הרמב"ם בהלכות שמיטה פרק ה' הלכה י"ז-י"ה כותב : מותר לקוץ אילנות לעצים בשביעית, קודם שיהיה פרי. אבל משיתחיל לעשות פרי*לא יקוץ אותו, שהרי מפסיד האוכל, ונאמר "והייתה שבת הארץ לכם, לאוכלה" (ויקרא כה,ו), לא להפסד. ואם הוציא פירות והגיעו לעונת המעשרות, מותר לקוץ אותו*שהרי הוציא פירותיו, ובטל דין שביעית ממנו.
ה,טז [יח] ומאימתיי אין קוצצין האילן בשביעית*החרובין משישלשלו, והגפנים משיגרעו, והזיתים משינצו, ושאר כל האילנות משיוציאו בוסר. ואין קוצצין את הכפנייות בשביעית, מפני שהוא הפסד פרי; ואם אין דרכן להיעשות תמרים אלא שיצין, מותר לקוץ אותן כפנייות.

ולכן נראה שמותר להוריד את הפרחים בידיים (ולא בכלי המיועד לכך) בשלב הפריחה