מחיאת כפיים בשבת מפה בשרית וחלבית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 02/06/15 02:12 טו בסיון התשעה

שאלה

שלום לכב' הרב,

קראתי בספר "שמירת שבת כהלכתה" כי אסור למחוא כפיים בשבת ויש למחוא באופן שונה כף אל גב יד. לבתי בת ה9.5 זה קצת קשה היא מוחאת הרבה פעמים באופן רגיל ועל כן היא מרגישה אשמה. האם ניתן להקל?

2. מפה בשרית אשר הונח עליה בטעות מעדן חלב או קרטון חלב או חטיף חלבי (כאשר המגע של המפה עם האריזה ולא עם התכולה), האם יש להחליף את המפה ואסור לאכול עליה מאכלים בשריים עד כיבוסה?

3. האם במקרה הפוך (מפה חלבית שהונחה עליה צלחת בשרית אפילו חמה) התשובה משתנה?

רוב תודות

תשובה

שלום וברכה

א. רבים אינם מקפידים על הלכה זו של מחיאת כפיים, לא בשל העובדה שהם נוטים להקל בהלכה, אלא בשל העובדה שמבחינה למדנית אין היא מחויבת, ואין קשר של ממש בין תיקון כלי שיר בימינו ובין מחיאת כף. על כן, נראה לי שאין חובה להקפיד עם הילדה על כך.
ב. אין איסור עובר דרך קופסה או דבר מה מעין זה, אלא רק באופן ישיר. לא זו בלבד, אלא שגם אם הייתה נשפכת טיפה על המפה – לא הייתה חובה להחליף אותה. מה שצריך למנוע הוא עירוב של בשר וחלב באכילה, וזו נראית החמרה רחוקה מאוד מיסוד האיסור. גם בכיוון ההפוך.

כל טוב ויישר כוח