שם לבת וכיבוד הורים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 31/05/15 12:03 יג בסיון התשעה

שאלה

בס"ד

שלום וברכה, הרב!

אני יכולה לשאול את השאלה שלי במשפט אחד, אבל חוששני שאם לא אקדים מס' דברים – הרב לא יראה את התמונה השלימה.

מצטערת על אירוך הדברים.

ב"ה אני בהיריון. חודש תשיעי.

לדברי הרופאים, יש לנו בת ב"ה.

בעלי ואני משתוקקים מאוד לכבד את רצונה של סבתא שלי תחי':

לסבתא בן יחיד (אבא שלי). אחרי מותה של אמא שלה (לאה) קיוותה ויחלה שתהיה לה נכדה שתיקרא לאה. הבעיה היא שחמותו של אבא שלי נקראת באותו השם, ואנחנו לא קוראים שם בחיים (אשכנזים).

חשוב לציין שלסבתא אין משפחה (ההורים שלה נפטרו, אין דודים/בני-דודים, אחיה היחיד נפטר בצעירותו). אנחנו משפחתה היחידה, ומאוד מצער אותה שאין אפשרות שנקרא ע"ש אימה.

בעלי ואני מסרנו לה רשימה של מס' שמות שמזכירים (לדעתנו) את השם "לאה". היא אישרה 4 מהם, ובחרנו את השם האהוב עלינו ביותר מבין ארבעתם (אודליה).

יום אחד נזכרנו ששמענו פעם שזו בעיה לקרוא בשם חדש (=שלא מוזכר בתנ"ך), שמוזכר בו שם ה'. בדקנו קישורים באינטרנט ונוכחנו שזכרנו טוב (ככה לפחות פסק הרב שמואל אליהו).

לאור הדברים, נאלצנו לבחור בשם אחר מבין השמות שהיו מקובלים על סבתא – אילה.

בהמשך שמענו מההורים שלי, שאם נקרא בשם אודליה – הם לא יהיו מסוגלים לקרוא בו לילדה (ממש לא אוהבים את השם!) ויקראו לה בשמות חיבה כאלה ואחרים.

הדבר ממש הכעיס אותנו והביא אותנו לבדוק בצורה מסודרת עם הרב שלנו (הרב אליעזר מלמד) אם אכן השם אודליה בעייתי או לא. הרב ענה שאין בעיה לקרוא בשם הזה.

עכשיו אנחנו מתלבטים: מצד אחד – אוהבים הרבה יותר את השם אודליה, ומצד שני – מרגיש לנו לא מוסרי לקרוא בשם הזה (כי החלטנו "אילה", ובעקבות התגובה של ההורים שינינו חזרה ל"אודליה").

האם אפשר לקרוא בשם הראשון (אודליה), או שזה באמת בעייתי וצריך לקרוא בשם השני?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אני בכלל לא מבין את השאלה!

אחרי שהחלטתם על השם 'אילה' אתם חוזרים ל'אודליה' רק כדי להראות להורים שאינכם נכנעים להם?

האם אתם רוצים שהשם של בתכם יכיל בתוכו רצון להרגיז הורים - כאשר תורתנו מבוססת על הערך של כיבוד הורים!

יותר מכך,
אני חש שהמתח סביב השם מסתיר קושי יותר עמוק בקשר עם ההורים שלך.
עליך לדעת שבגיל מסוים האחריות מתהפכת.
כילדים קטנים ציפינו בצדק שההורים יקחו אחריות וידעו לנהל את הקשר אתנו, עם הילדים.
בגיל שלך האחריות עוברת אליך: את צריכה למצוא את הדרך כיצד לשמור על הקשר הטוב והמכבד עם ההורים, גם אם הם קשים - האחריות עוברת אליך.
זכרו להביא לביתכם: אהבה ואחוה, שלום ורעות.

נ.ב.
למה לא תקראו לילדה 'לאה'?
על שם האם המסורה שילדה ליעקב שישה שבטים ובהם שבט לוי, ממנו באה הקדושה ושבט יהודה ממנו באה מלכות לישראל. זכתה להיקבר עם אישה במערת המכפלה.