מספרים ביהדות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/05/15 15:23 יא בסיון התשעה

שאלה

שלום הרב..

אני שלומי אני עכשיו שיעור א' בישיבת ההסדר באשדוד.

בזמן האחרון התחלתי להתחזק וללמוד מאוד רציני ונתקלתי בגמרא ובתורה בהרבה מספרים מסוימים שלא מפסיקים לחזור על עצמם אז התחלתי לחקור באינטרנט מה כל מספר אומר אבל אני לא יודע אם הכול נכון. יש מספרים שעדיין לא מצאתי הרבה עליהם אז החלטתי לפנות פה לרב שיסביר לי יותר.

הייתי רוצה לדעת מה המשמעות של המספרים 3-10 ושל המספר 60.

תודה רבה הרב! שיהיה לך שבת שלום :)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אין לי הרבה ידע בנושא.
המהר"ל מברר מספרים מסויימים:
6 = ארבע רוחות, למעלה ולמטה, זו השלמות הארצית.
7 = התוכן הפנימי של המציאות, הרוחניות.
8 = מעל 7 מעל ומעבר לכאן ועכשיו - מעל הטבע.

מצאתי עוד דברים בנושא:
עיון בתורה מגלה מודעות עמוקה למספרים, ושימוש במספרים מסוימים לצרכים מוגדרים.
למשל, 7 מבטא ברכה, קדושה וטהרה בעוד שבעשרת הדברות מבטא ה 10 ביטוי לשלמות מסוימת, כשם שבעשר מכות מצרים נענשו המצרים באופן גמור.
גם למספר 12 יש משמעות ידועה, כגון זהויו של מספר זה עם שבטי ישראל, היינו מספר המקיף את הכל, בדומה ל 12 החודשים והמזלות, שוב מספר מקיף-כל בעל אופי של שלמות.
ניתן להסביר את משמעות המספר המופיע באותו הקשר. לדוגמה: 'ושם 12 עינת מים ו 70 תמרים' (שמות טו,כז), פירושו: היה להם שם (לבני ישראל באילים), מים שסיפקו כל צרכיהם (12), ומזון (תמרים) שנתנו פרי בברכת (7) הא-ל בצורה גשמית מושלמת (10). פירוש זה אינו רואה את המספרים הללו כמקריים, אלא כמבטאים רעיונות מסוימים.
מתוך:
https://faculty.biu.ac.il/~barilm/numerolo.html