מספרים ביהדות

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 29/05/15 12:02 יא בסיון התשעה

שאלה

שלום הרב..

אני שלומי אני עכשיו שיעור א' בישיבת ההסדר באשדוד.

בזמן האחרון התחלתי להתחזק וללמוד מאוד רציני ונתקלתי בגמרא ובתורה בהרבה מספרים מסוימים שלא מפסיקים לחזור על עצמם אז התחלתי לחקור באינטרנט מה כל מספר אומר אבל אני לא יודע אם הכול נכון. יש מספרים שעדיין לא מצאתי הרבה עליהם אז החלטתי לפנות פה לרב שיסביר לי יותר.

הייתי רוצה לדעת מה המשמעות של המספרים 3-10 ושל המספר 60.

תודה רבה הרב! שיהיה לך שבת שלום :)

תשובה

שלום!

אני ממליץ שתלמד בספרי המהר"ל, שמדבר הרבה על משמעות המספרים.

בקיצור נמרץ, משמעות המספרים לפי שיטתו:

באופן כללי המספרים האי-זוגיים מבטאים חיבור ושלמות, בעוד המספרים הזוגיים מבטאים ריבוי וצדדים שונים, ולכן מחדדים את הפירוד.

1 - האחדות הפשוטה, המצב הראשוני, האלוקות לפני הבריאה.
2 - הפירוד המוחלט, 2 קצוות, קוים מקבילים והפוכים שלא נפגשים. דוגמאות: משה ואהרון (הורדת התורה לעומת העלאת עם ישראל).
3 - סינתזה. הנקודה המחברת בין ההפכים לשלם חדש, אחדות הניגודים. דוגמאות: שלוש אבות.
4 - פירוד לכל הכיוונים (במישור, ללא נפח), "ארבע קצוות הארץ". דוגמאות: 4 גלויות.
5 - חיבור הפירוד המישורי, דוגמאות: קיבוץ גלויות.
6 - ריקנות, פיזור בכל המרחבים (4 רוחות השמים ולמעלה ולמטה). דוגמאות: 6 ימי המעשה.
7 - תוכנו הפנימי של הטבע. דוגמאות: שבת, ימי החג.
8 - הקדושה שמעל הטבע. דוגמאות: ברית מילה, חנוכה.
9 - לא מצאתי..
10 - שלמות של יחידה בריבויה, דוגמא: מניין.

לפי זה המספר 60 יבטא שלמות בריבוי של ה-6, כלומר: המהות הפיזית של כל המרחבים במלוא שלמותה.

"תן לחכם ויחכם עוד".

כל טוב!

* התשובה ניתנה ע"י חתן הרב, ע"פ דברים שכתב בנושא הרב רן שריד (בספרו מוסיף והולך).