בחירה חופשית

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 28/05/15 13:37 י בסיון התשעה

שאלה

ברכות ושלום,

אני מבינה שהרמב"ם אומר ש"מחשבותיו (של האל) אינן כשל בני אדם" (ת'חלס גם אין לו מחשבות כי הוא גדול), ושהוא במישור אחר, ושהלוגיקה שלו מעל בינתם של בני אדם, ושזה מאפשר את הפרדוקס של ידיעתו המוחלטת בחירה חופשית. כן, אני יודעת שאלהים גדול, אבל אנחנו* עדיין כפופים לתורת ההגיון. וכמו שבן אדם לא יכול לטעון שיורד גשם וגם שבו זמנית לא יורד גשם, בן אדם לא יכול לטעון שאלוהים יודע הכל וגם בו זמנית יש בחירה חופשית.

אז איך יש בחירה חופשית?

נ.ב. אני מאמינה שאין בחירה חופשית.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הדוגמה של הגשם לא קשורה לדיון. התיאור שלך מתאים למי שקובע ש'אין בחירה חופשית' ועם זאת אומר ש'יש בחירה חופשית'.

הרמב"ם מדבר על שני נושאים שונים:
(1) ידיעה (2) בחירה חופשית.
אם נחפש דמיון לגשם: מישהו יטען שיורד גשם למרות שאין עננים.
במושגים שלך אין אפשרות לגשם בלי עננים, אבל יכול להתברר שיש גורם אחר שמביא את טיפות המים למקום - גורם שאינך מודעת אליו (ממטרה...).

השכל שלנו, במציאות המוכרת לנו, מחבר באופן מוחלט בין ידיעה ובחירה אבל אפשר שיש דרך הכרה מורכבת יותר שמאפשרת גם ידיעה וגם בחירה?

כחומר למחשבה אני מציע לך לפגוש את הרעיון שבעולמנו יש יותר מארבעה ממדים - מי שנמצא בממדים גבוהים יותר קולט דברים שמוגבלים מאתנו.
עייני קישור
http://davidson.weizmann.ac.il/online/maagarmada/physics/עשרת-המימדים

נ.ב.
מי שלא מאמין בבחירה חופשית לא יכול לדרוש אחריות מאף אחד.
את לא יכולה לחיות בעולם שבו אין לאף אחד אחריות על מעשיו.