ילד יכול להיות עד בחתונה?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 26/05/15 12:44 ח בסיון התשעה

שאלה

אנחנו משפחה דתית שגרה ברעננה ויש לנו השכנים חילונים שמתחתנים הם חילונים הם רוצים שאני יהיה העד שלהם .כי הם מאוד קשורים אלי ואני אליהם הרב שמחתן אותם אמר להם שהוא מעדיף שלא.אבל למה??? אני בן 15 מה הבעיה.הם מאוד נעלבו וגם אני. תסביר לי בבקשה למה אם עשיתי בר מצווה למה אני לא יכול להיות עד?

תודה רבה הרב .עודד בורובסקי רעננה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

עדות בחתונה זה דבר גדול ועוצמתי מפני שעל פי העדים מתקיימת החתונה שאם יש חשש בעדות הרי שיש חשש בקידושין. ולכן מהדרים שהעדים יעמדו בכל הקריטריונים ההלכתיים.
על פי ההלכה יש 2 מגבלות לגבי ילד האחד קשור לגיל (צריך להיות מעל גיל 13 ) והשני קשור להתפתחות (התפתחות גופנית עיין בנושא זה בשו"ע אבן העזר סימן קנה סעיף טז לעניין סימנים גופניים המעידים על התפתחות גופנית תקינה).

מעבר לעיניין זה העד חייב לדעת מספר פרטים טרם הוא יעיד למשל:
האם הטבעת שייכת לחתן? האם היא שווה פרוטה?על מה הוא חותם בכתובה ? האם הוא מבין את המילים הכתובות בשפה הארמית?

[וכעת תגיד בכנות עודד, למשל האם אתה יודע כמה שווה פרוטה היום?]
אני בטוח שאינך יודע מה כמה שווה פרוטה להיום. ואם לא ההיתי כותב לך את זה כעת לא היה עולה בדעתך כלל לברר את העיניין .

ולמרות זאת כדאי לך להרים טלפון לרב המשיא את הזוג ולשוחח איתו על כך. ויתכן שיצא מזה דבר טוב שכך תוכל ללמוד הלכות קידושין והלכות כתובות והלכות עדות והלכות קיניינים .

מה דעתך?

שיהיה במזל נאה ובסימן יאה,

עוזיאל אליהו