קנאה בין אחים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/05/15 07:34 ז בסיון התשעה

שאלה

כבוד הרב שלום רב!

ברוך השם קיבלתי את התאומים שלי במתנה והם בני 7. הבעיה היא התחרות בינהם, בהתחלה הייתה מי זוחל 1, מי הולך 1 וכ"ו... וגם עכשיו מי מקבל ציון יותר גבוה, מי מקבל יותר יחס מאמא/מורה וכ"ו... אני מדברת איתם על כך שצריך לאהוב את השני וצריך לשמוח בשמחת השני, אך לא ממש עובד... ברגע ש 1 מקבל ציון שהוא אפילו נקודה 1 פחות מה 2 , אז 1 בוכה בכי דיי היסטרי מלווה בהתקפי זעם...

מה לעשות? איך ללמד אותם "ואהבתה את רעך כמוך?"

תודה מראש והמשך יום טוב

תשובה

בס"ד
שלום רב,

קנאה בין ילדים בכלל ותאומים בפרט היא דבר צפוי מאוד.
אין אפשרות ששיחה על אהבת הזולת תשנה זאת.
צריך ליצור בבית אוירה שתמנע את הקנאה על ידי ריכוך התחרות.
אתן דוגמה וממנה תביני את העיקרון:
כאשר בבית יש הערכה כלפי הישגים בלימודים (לפעמים זו הערכה סמויה אבל הילדים מרגישים זאת) מיד נוצרת תחרות מי יצליח יותר כדי שירגיש מוערך יותר, ממילא מתעוררת קנאה.
כאשר ההערכה היא על בסיס ההישגים הלימודיים אי אפשר לתת לשניהם מקום זהה. יש אחד שהוא טוב מהשני, ומזה צריך להמנע לחלוטין.
צריך ליצור מציאות שכל אחד יוכל להיות טוב בלי שיש שום השוואה לשני. כל אחד יוכל לקבל מחמאות וזה לא במקום השני.

אתם שמחים עם כל ילד על הציון הטוב שקבל, הוא לא צריך לקבל ציון טוב יותר כדי לשמח אתכם.
אין הבדל בין שמחה על ציון טוב ובין שמחה על כך שהוא מסייע בבית, מתנדב בקהילה או מנצח במשחק.
תשתדלו לשמוח עם הילדים בכל דבר שאפשר, ולהחמיא על כל מעשה טוב שהם עושים - בלי הגבלה.
כששניהם ירגישו שיש להם הרבה הזדמנויות לזכות להערכה של ההורים וזה לא אחד על חשבון השני - תמעט הקנאה ביניהם.